Kinoa-moćna žitarica koja pomaže u borbi za zdravlje

Hrana i lek, tako se ukratko opisuje kinoa, biljka koja potiče sa Anda. Zovu je i majkom svih žitarica, jer se od davnina koristi kako u ishrani, tako i za lečenje. Smatra se da su je još Inke koristile. Iako izgleda kao žitarica i tako je zovu, ona zapravo spada u porodicu trava, onima nalik spanaću. Tačniji naziv za nju je pseudo žitarica. Vrlo je cenjena zbog vitamina, minerala i vlakana koja poseduje, a koji joj omogućavaju između ostalog i lekovito dejstvo.

Koja lekovita svojstva kinoa poseduje

Bez obzira da li patite od neke bolesti ili poremećaja, ili ste zdravi kao dren, kinoa bi trebalo da se nađe na vašem meniju. Jedna je od onih žitarica koje ne štete, ali mogu i te kako biti od koristi. Naročito je korisna za ljude koji pate od viskog holesterola, jer utiče na njegovo snižavanje. Visoka koncentracija vlakana snižava loš holesterol-LDL. Odlična je biljna zamena za meso, pa je često na meniju vegeterijanaca i vegana. Osim što smanjuje holesterol, smanjuje i rizik od dijabetesa, takođe zahvaljujući vlaknima koja poseduje u velikom broju, fenolnoj kiselini, ali i komponentama vitamina E, koji deluju protivupalno. Uz kinou možete smanjiti i telesnu težinu ili je bar održati na nivou na kom želite. Proteini i vlakna mogu obezbediti dovoljno enegrije našem telu i održavati ga sitim, a samim tim regulisati i probavu. Ukida nalete gladi, koji mogu biti pretnja našoj kilaži. Zbog toga što u sebi kinoa sadrži i kalijum dobra je i u kontrolisanju krvnog pritiska. Kalijum utiče na natrijum, a ovaj na krvni pritisak.

Kako se sprema žitarica sa Anda 

Jedna od prednosti kinoe jeste ta što se ona veoma lako i jednostavno priprema. Najbolje je da u lonac sipate oko 2 šolje vode i zagrejete. Potom dodajte prstohvat soli i jednu šolju žitarice. Kuvajte najviše 15- 20 minuta. Dobro skuvana žitarica ima blag, orašast ukus i pomalo je hrskava. Dobra je zamena za pirinač ili kus kus, a manje je kalorijke vrednosti. Može se koristiti uz salate ili piletinu. Takođe, se dodaje u supe ili čorbe. A uvek na brzinu možete pripremiti kinoa obrok u obliku salate, tako što ćete obariti 250 grama kinoe u pola litre vode, dodati jednu šargarepu, krastavac, crvenu papriku i tri mlada luka. Začiniti peršunom, maslinovim uljem, solju i biberom i uživati. 

Gluten free

Kinoa je veoma poželjna među onima koji su intolerantni na gluten. U bezglutenskoj dijeti ona nadomešćuje hranljive vrednosti organizmu i deluje antioksidativno. Odličan je izvor proteina, a za razliku od brojnih žiatrica sadrži sve ključne aminokiseline. Istraživanja kažu da 100 grama kinoe sadrži čak 15 posto biljnih vlakana, što gotovo nema ni jedna žitarica. Kalijum, cink, magnezijum i gvožđe čine je bogatom žitaricom. Jedu je čak i u kosmosu, jer se veoma lako gaji, a još lakše piprema. Često je zovu super hrana, a tu titulu dobila je pre svega nekoliko godina, iako je, kao što rekosmo, korišćena još u vreme civilizacije Inka. Ono što se može uzeti kao njena mana jeste cena, koja nije preterano povoljna.