Put do Nemačke – autobusom ili avionom?

Sve ima svoje prednosti i mane, pa čak i ako vam se u ovom momentu učini da avion u potpunosti uzima pobedu nad autobusima i putovanjem autobusom, možda se ipak varate. U odnosu na ono šta vam je potrebno, kojim novcem raspolažete, koliko vremena na raspolaganju imate, koji je povod vašeg putovanja, te zbog još mnogih drugih razloga, pobedu može odneti avion, svakako, ali i autobus, i to ubedljivu pobedu. Zato smo rešili da uporedimo sam put avionom i autobusom do nekoliko nemačkih gradova, da vidimo gde se nalaze prednosti, gde mane, te šta je u određenom trenutku bolje odabrati.

Beograd Frankfurt

Da li ćete odabrati da pređete relaciju Beograd Frankfurt autobusom ili avionom zavisi od nekoliko faktora, a evo i kojih! Najpre, let zasigurno traje dosta kraće, mnogo se vremena uštedi, što autobus nikada ne može da postigne. Trajanje puta Beograd Frankfurt autobus kada je u pitanju iznosi oko 22 sata u proseku, dok sam let varira od leta do leta i od avio kompanije, između 2 pa sve do 8 sati sa presedanjima. Ali i tih 8 sati deluje primamljivije mnogo nego autobuska 22 sata. Ukoliko vam je važno da što pre stignete, avionu nema konkurencije. Međutim, cena autobuske karte već menja pobednika.

Avionske karte svoje cene ne drže konstantnim, najpre variraju od toga kojom klasom putujete, koja je avio kompanija u pitanju, ali i koliko je vremenski udaljen let od trenutka kupovine karte. Pa tako možete do Frankfurta naći kartu koja kreće već od 30 evra, pa sve do 300 i više evra za jedan let. Autobuske karte su, pak, nešto što je konstantno i ne menja se. Cena autobuske karte je uglavnom oko 100 evra kada je karta u jednom pravcu u pitanju, dok je povratnu kartu moguće naći već od 140 evra, pa je u tom pogledu autobus definitivni pobednik. Ovo neka budu dva osnovna kriterijuma za njihovo merenja, pa šta vam je preče, da stignete brzo ili da uštedite, na osnovu toga i birajte način na koji ćete stići di željene destinacije.

Od Beograda do Berlina: autobusom ili avionom?

Ne postoje velike razlike u samom predstavljanju razlika, prednosti i mana, ni kada je Berlin u pitanju. Ono šta je najveća prednost jeste što na relaciji Beograd Berlin autobusi idu konstantno, svakog dana, nekada čak ima i više polazaka, pa je to svakako lakše za organizaciju. Cena autobuske karte kada je u pitanju jedan smer je oko 9o do 100 evra, dok cena povratne karte varira od 140 do 160 evra. Sam put traje u proseku 17 sati, što je najveća mana u odnosu na let. Od samog vremena leta, kompanije kojom se leti, put traje od 2 do 5 sati, dok je cena avionske karte između 80 i 200 evra, s tim da se nekad mogu naći i po nižim cenama. Kada govorimo o autobuskom i avionskom prevozu, jedan od čestih motiva da se odabere upravo autobus nije samo cena karte, koja je uglavnom dosta niža od avionske, već sama količina prtljaga koja se može poneti, pa i to uvek treba uzeti u obzir.

Cene karata preuzete su sa sajta autobuskiprevoz.com