Kako Mindfulness trening „ubija“ stres i anksioznost?

Stres i anksioznost su definitivno najčešće bolesti 21. veka. Možda ponekad deluje komično kada, glumeći lekare, dajemo dijagnozu da je „sve to od stresa“, ali činjenica jeste da stres u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život. Zapravo, ograničava ga.

Ipak, ne možemo baš za sve da krivimo stres. Jer, šta je drugo stres do naša sopstvena reakcija na ono što se oko nas dešava! To što neku situaciju percipiramo kao stresnu potiče iz naše glave, iz naših misli i osećanja, što znači da kao takav, stres i te kako možemo pobediti ako se samo malo potrudimo. Jer smo, na kraju krajeva, sami krivi!

Sigurno se pitate kako je moguće da samo tako „kliknemo“ i prestanemo da sve doživljavamo kao stres kada to, otprilike, radimo nesvesno. Mi ni ne stignemo da razmislimo, a naše telo već reaguje. I, u deliću sekunde, vi samo osetite kako se punite negativnom energijom, nelagodom i nekom unutrašnjom teskobom. Ipak, važno je da znate da je sve ovo moguće sprečiti i da je malo toga što zaista ne možemo da iskontrolišemo. Da, sve polazi iz glave i da, moguće je istrenirati sebe da ipak razmislimo pre nego što odragujemo, a u tome nam u velikoj meri pomaže mindfulness – „ubica“ stresa i anksioznosti i naš novi vodič za srećan i ispunjen život u skladu sa samim sobom.

Šta podrazumeva Mindulness filozofija?

Mindfulness je vrsta meditacije i generalno postupak kojim se povezuju telo i duh, situacije koje se dešavaju spolja i naša osećanja koja dolaze iznutra, postupak kojim se razvija svesna pažnja koja za cilj ima da prepozna sve ono što je negativno i spreči da na takve pojave reagujemo onako ustaljeno i naviknuto već se otkrivaju novi načini za reakcije koje su po nas mnogo bolje i zdravije. Mindfulness trening bi, da se malo našalimo, definitivno trebalo da resetuje naš mozak i navikne nas da prepoznajemo situacije u kojima možemo da reagujemo drugačije i na taj način izbegnemo stres, anksioznost, nedostatak samopouzdanja i samosvesti i nauči nas da živimo u trenutku u potpunosti razumevajući sebe i druge, naša osećanja i potrebe.

mindfulness

Da malo pojasnimo. Određene situacije na poslu uvek percipirate kao stresne. Kada se one ponovo i ponovo dešavaju, vi više ni ne razmišljate o njima već reagujete isto – kao na stres. Stres loše utiče na vas, pa čak i na vaše bližnje i svi se generalno osećate loše. U tom smislu, Mindfulness trening treba da u vama probudi svesnu pažnju, a isključi refleksne reakcije. Kada se stresna situacija na poslu ponovi, vi nećete odmah reagovati kako ste navikli, već ćete jednostavno promeniti pogled na celokupnu pojavu i odabrati da reagujete smirenije, opuštenije i po vas bolje, svesno izbegavajući da se „trujete“ određenim emocijama.

Kome je namenjen Mindfulness trening?

Mindfulness trening će vam svakako dobro doći ako jednostavno želite da radite na sebi i svom ličnom napretku i razvoju, ako brinete o svom mentalnom zdravlju, ali i ako generalno imate problema sa depresijom, anksioznošću, ako u svemu pronalazite stres, ako patite od nesanice i teško se borite sa „lošim“ situacijama, mislima i osećanjima.

Uz Mindfulness trening ćete naučiti da živite srećno i ispunjeno, u potpunosti u skladu i balansu sa samim sobom, naučićete da razumete i prihvatite i sebe i druge, a više nećete imati ni problema sa stresom, „crnim“ mislima, nedostatkom samopouzdanja ili samopoštovanja. Bićete srećni i odvažni, a to je definitivno nešto što je svakome od nas potrebno i što svako od nas i zaslužuje!