Kako štedeti električnu energiju u zimskom periodu?

Uz određene savete, mesečni računi za potrošnju električne energije sigurno mogu da budu manji, pa čak i dosta, ukoliko neke stvari ne praktikujete redovno. Posebno je ovo važno kada se radi o zimskom periodu kada je potrošnja struje pojačana, kako zbog spremanja, pranja, tako i zbog grejanja.

Međutim, uvek postoje opcije koje mogu da vam smanje mesečne troškove i koji vam mogu pomoći da nešto i uštedite, zato ćemo krenuti od nekih saveta koji se odnose na celu godinu, pa do onih koji su najvažniji u toku zimske sezone.

Prebacite se na led plafonjere

Obične sijalice odavno nisu u upotrebi kod većine iz brojnih razloga, ali je najvažnija njihova neekonomičnost. Zato je potrebno da se, ako već niste, prebacite na led plafonjere koje su odlične za uštedu. Uz njih ćete imati bolju, jasniju i lepšu, prijatniju svetlost u svakoj prostoriji svog doma, ali i manje potrošnje.

Led plafonjere koriste i do deset puta manje električne energije tokom svog rada, što kada se pomnoži sa brojem sijaličnih mesta utiče na jasnu i osetnu uštedu koju ćete videti na samom računu za struju već nakon mesec dana korišćenja. Osim toga, led plafonjere se ne kupuju često kao sijalice, već jednom u nekoliko godina, pa se ozbiljna ušteda novca ostvaruje i na tom polju.

Koristite period „jeftine struje“

Posebno zimi je važno da paljenje uređaja koji su veći potrošači ostavite za noć kada se električna energija obračunava po jeftinijoj tarifi. Ovo je posebno važno za sve one koji za grejanje koriste TA peći i uređaje za grejanje koji se pokreću na struju, jer su veoma veliki potrošači. Veš mašina, mašina za sušenje veša, pranje sudova, takođe se mogu ostaviti da rade u večernjim satima kada je električna energija jeftinija, kao i korišćenje rerne za pečenje nečega što zahteva više vremena.

Na ovaj način ostvarujete ozbiljan popust, jer sve ove radnje bi odvukle mnogo veći novac na mesečnom računu kada bi se ostavile za realizovanje isključivo tokom dana.

Ne dozvolite da se bojler ohladi

Jedan od većih potrošača jeste i bojler, ali je u letnjem periodu neosetno, jer se voda u njemu ne hladi brzo, a i tuširanje se radi mlakom, skoro hladnom vodom zbog vrućina, što utiče na manju potrebu za toplom vodom. Zimi je drugačije. Topla voda se više koristi, pa i boljer više radi, odnosno duže je uključen da greje vodu, ali i često hladnija kupatila utiču da se voda u njemu brzo ohladi. Zato je važno da ne ograničite njegovo paljenje isključivo na noć, već i tokom dana, radi dogrevanja, čime ćete onemogućiti njegovo grejanje od samog početka koje izaziva veliki utrošak električne energije.

Koristite plin

Ne morate da imate šporet koji je isključivo na plin, kuvanje, spremanje obroka, možete nastaviti normalno, na svom šporetu na električnu energiju. Međutim, one kratkotrajne poslove poput kuvanja kafe, kuvanja i prženja jaja, spremanja čaja, možete prebaciti na bocu za plin. Paljenje ringle za kratkotrajni rad odnosi veliku količinu električne energije bespotrebno, pa je plin tu da je zaštiti, ali i da vam uštedi vreme, jer voda na taj način brže provri, kao što se i ulje brzo zagreje ako je potrebno za prženje.