Kad u vrtić pođem ja…

 

Dobro je poznato koliko je polazak u vrtić važan događaj za dete i roditelje. Posebno za roditelje. Nije lako, znamo. Ali znamo i to koliko je važno da dete ide u vrtić.

Mi kao roditelji ćemo ga pričom i pozitivnim stavom prema vrtiću spremiti za taj dan. A spremićemo i ono što mu je potrebno za boravak u njemu – njegov prvi rančić!

Kakvi treba da budu dečiji rančevi za vrtić

Da, dečiji rančevi za vrtić se definitivno biraju po tome da li se na njima nalazi neki od omiljenih crtanih junaka. Dizni, Pepa, Marvelovi junaci, Minoins, i da ne nabrajamo dalje, jer spisak likova iz crtaća ide unedogled. I dok predškolci u najvećem broju slučajeva sami biraju svoj ranac, roditelji treba da sa dečijim željama usklade i funkcije koje ranac treba da ima.

Za šta su potrebni dečiji rančevi za vrtić

Pa to svaki roditelj deteta koje kreće u vrtić mora da zna. Na prvom razgovoru sa vaspitačima, na kojem se govori o adaptaciji deteta u predškolskoj ustanovi, jedna od tema jesu stvari koje dete u vrtić treba da ponese. Naravno, reč je o patofnama, rezervnoj presvlaci, naročito kada su najmlađi uzrasti u pitanju. Svaki vaspitač će reći da su potrebne makar dve kompletne rezervne presvlake (donji veš, potkošulja, čarape, pantalonice/šorts, duks/majica…). U jaslicama se podrazumevaju i pelene vlažne maramice… Ma, gde sve to smestiti…

Saveti za izbor odgovarajućeg ranca

Dakle, ako su vaspitačice rekle dve rezervne presvlake – neka to budu dve, nemojte pretrpavati ranac. Razmišljajte o veličini ranca, uzmite u obzir da će vaše dete deliti ormarić sa bar još jednim detetom. Zamislite sad jedan ormarić, dva ranca, dve jakne, dve kape, dva šala… Pa koliki taj ormarić treba da bude! Zato, birajte ranac odgovarajuće veličine (dovoljno velik da  presvlaka može da stane, ali i takav da ne zauzima mnogo mesta u ormariću). Omiljeni junak se podrazumeva.

Ko nosi ranac?

Pa to je kao da ste pitali ko će poneti igračku. Odgovor je – dete, naravno! Nema te sile koja će dozvoliti mami da nosi omiljenog junaka. A tek ako je dečiji ranac za vrtić u obliku neke životinjice… Danas su izuzetno popularni baš takvi, u obliku raznih životinja. Često na malenim leđima možemo videti bubamare, mace, dinosauruse, pčelice, zeke… ma čitav zoološki vrt. Dizajneri su baš želeli da udovolje svim mališanima tako što će ponuditi mnoštvo različitih varijanti.

Karakreristike ranca

Neko nosi ranac u vrić svakodnevno, dok ga neko ostavlja u vrtiću i menja presvlaku u njemu po potrebi, ili nosi kući jednom nedeljno, pred vikend, ili u slučaju dužeg odsustva. Naći će se neki mališan koji svoj rančić neće hteti da ostavlja u vriću. Nema veze, poslužiće on i van vrtića. U parku, na primer. Pošto uglavnom svi modeli imaju jednu veću i jednu manju pregradu, zgodni su da se u njemu ponesu neke dečije sitnice, užina, voda. Naravno, koristiće i mališanima za njihove odlaske na izlete sa vrtićem. Važno je samo podesiti ga pravilno, tako da donji deo ranca ne prelazi ispod malenih leđa. Naravno, da ne bude pretežak. I avantura može da počne!