Postoji li jasna podela na igračke za devojčice i igračke za dečake?

U prodavnici igračaka dečaci se obično hvataju za automobile i alate, dok devojčice za lutke i kreativne setove. No, iako je jasno da se mnoge devojčice neće uhvatiti za alat, stroga podela ne bi trebalo da postoji, pogotovo u porodicama sa decom oba pola, gde se igračke mešaju pa se deca igraju sa svim igračkama na koje nalete. Svakako, poštujući interesovanja većina devojčica i dečaka, napravljena je podela, ali nju ne treba suviše ozbiljno shvatiti niti je se slepo držati prilikom odabira poklona.

Ovo su igračke za devojčice koje baš i nisu mnogo interesantne dečacima

Lutke bebe i kolica za lutke uglavnom šetaju devojčice, ali u kući u kojoj pored dečaka raste i devojčica naići ćete na scenu da i dečak voli da provoza bebu. Tu najčešće prestaje njegovo interesovanje za lutku i brigu oko nje, pogotovo kad je reč o oblačenju, presvlačenju, hranjenju. Dok devojčicama možete odabrati bilo koju prateću igračku, poput kućice i kolevke za lutke, stolice za hranjenje i sl. dečak će svoju zainteresovanost usmeriti na neke druge igračke. Igračke za devojčice koje uglavnom ne privlače dečake su i brojni kreativni setovi, poput onih za pravljenje narukvica, ogrlica, kao i kozmetički setovi.

Igračke za dečake na kojima uglavnom tate i deke insistiraju

Brojni alati i automobili su omiljene igračke za dečake. Dok su još bebe, uglavnom i dečacima i devojčicama se kupuju iste igračke. No, kako rastu, kreće pre svege interesovanje za autiće, kamione, bagere, ali i garaže i druge igračke koje imaju veze za vozilima. Nekima su zanimljivi traktori, drugima rovokopači, ali svi zajedno uživaju u ovakvoj igri. Mališani, čiji roditelji u kući imaju alat, često požele da imaju svoj pa je njima zanimljiva i radionica puna alata i brojne mašine, vozići, kojima se neretko i odrasli igraju. Ove igračke za dečake uglavnom nisu zanimljive devojčicama, te ih rado preskaču.

Univerzalne igračke za dečake i devojčice

Ima ih mnogo i njima se podjednako igraju i dečaci i devojčice. Doktor set, kocke i drugi konstruktori nisu kategorisani polom već uzrastom deteta. Neki mališani će biti skloniji društvenim igrama, neki ređanjem puzli ili kockica, i svaka od nabrojanih igračaka, pored zabave, detetu nudi i edukaciju, razvijanje memorije, jačanje koncentracije, vežbanje motorike. Bilo da više pretendujete drvene igračke ili kvalitetne plastične, to ne treba da bude osnovna podela prilikom odabira, već ona koja će detetu ponuditi više od puke igre.

Za decu je i dobra knjiga igranje, ali i učenje

Knjiga je verni pratilac deteta od njegovog rođenja. U početku su to PVC knjige za kupanje. Deci pokazujemo različite simbole pa tako mogu da nauče boje, oblike, ali i životinje. Kasnije, drvene knjige postaju i te kako popularne. Vremenom će preći na viši i sklapati priče u okviru knjige koje se ređaju kao puzzle, prateći sled događaja. To pre svega budu poznate bajke, a podrazumeva se da smo mališanima već od rođenja počeli da čitamo i upoznali ih sa popularnim likovima i njihovim sudbinama.

Nabavite klikere, to su univerzalne igračke za dečake i devojčice

Osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bili su jako popularni klikeri, pogotovo među dečacima. No, i devojčice su igrale i bivale često i bolje jer klikeri traže preciznost i veštinu kako u držanju tako i gađanju, a ona se praksom stiče. Danas ih retko gde možete naći, veoma su jeftini i svima se igranje njima može dopasti. Osim ravnog terena na kome se iskopa rupa, ništa drugo i nije potrebno. Ako ste nekad igrali, evo prilike da se podsetite i uz to još i klince naučite da zajedno igrate, biće vam zahvalni.
Striktna podela ne postoji. Često dečaci kupuju mašine za pranje veša, iako bi njih trebalo ubaciti medju igračke za devojčice. Kada razmislite, a i zašto bi? U današnje vreme ne bi trebalo da postoji striktna podela poslova pa ni zanimanja. Svedoci smo da su žene iskusni piloti, vojnici, policajke, baš kao što su i muškarci dobri u brojnim “ženskim” zanimanjima te prilikom naredne kupovine igračaka vodite se onim što deca vole, jer će te ih tako sigurno obradovati.