Kako se spremiti za polaganje testova za vozačku dozvolu

Testovi kao i kada smo u školi izazivaju tremu i strah kako ćemo ih položiti. Veoma nam je bitno da uspemo pogotovu što se tiče polaganja vožnje, zato što je svaki pad i finansijski udarac za novčanik. Zato treba da date sve od sebe i svoje slobodno vreme posvetite vežbanju.

Kako izgledaju testovi za polaganje za vozačku dozvolu?

Testovi se razlikuju u zavisnosti da li polažete za kategoriju C, B ili PSP-AM. Testovi za kategoriju B sadrže 20 testova po 37 pitanja, što znači ukupno 740. Svaka ispitna kombinacija se sastoji od dve grupe pitanja. U prvoj grupi se nalazi 17 pitanja, a u drugoj 20. Na testu za polaganje vožnje može biti potpuno neka nova kombinacija od svih pitanja za B kategoriju. Uz svako pitanje imate i napomenu koja vas upućuje kakav tip odgovora se očekuje od vas. Rešavanje testa počinje kada kliknete odgovor na prvo pitanje.

Za prolaznost treba da imate 63 poena od 70. Ne može puno poena da se izgubi, ali to ne treba da vas obeshrabri. Samo vežbajte i sve će da bude u redu. Za kategoriju C ista su pitanja kao i za kategoriju B stim što se dodaje uz svaki test još po 10 pitanja vezanih za kategoriju C. Isto kao i kod kategorije B test se radi klikom na prvo pitanje. Za uspešno rešavanje testa potrebno je sakupiti 23 boda od 25. Na internetu imate veliki broj testova za polaganje vožnje. Ali povedite računa kod nekih pitanja odgovori su promenjeni. Na primer ranije je ograničenje brzine bilo 50, sad je 60, zato što je donesen i novi zakon pa samim tim i neke promene. Svakako da će svaka auto škola koju budete pohađali za polaganje vožnje, ustupiti vam zakone i testove.

Trajanje polaganja za B kategoriju

Što se tiče polaganja vožnje i koliko vam je vremena potrebno, svakako više nego vašim prijateljima, roditeljima. Zakon se promenio, pa samim tim i sve ostalo. Uslovi su teži za polaganje vožnje, ali samim tim i sigurniji, jer prolazite kroz sve vidove obuke i spremni ste u svakom trenutrku da reagujete u sabraćaju. Prvo imate kao školicu teorijsku obuku, koja traje otrpilike oko 20 dana, a otprilike oko 40 časova. Ne brinite se ima dovoljno termina da svoje vreme možete da uskladite sa nastavom za polaganje vožnje. Ono što je obavezno jeste lična karta i da kandidat ima 16 godina. Takođe, trajanje polaganja za B kategoriju zavisi i od auto škole koju odaberete. Loše auto škole će odugovlačiti časove vožnje, neće vas obaveštavati o terminima polaganja i delovaće nezainteresovano dok će one dobro organizovane auto škole u Beogradu kao što je auto škola Pavlin revnosno sproveti proces polaganja za vozačku dozvolu.

Nakon završetka teorijske nastave, onda pred komisijom polažete teorijski ispit. Položen ispit važi godinu dana. Obavezan je lekarski pregled ne stariji od 6 meseci koji dokazuje da je kandidat sposoban za vožnju. Potom se prelazi na praktičnu obuku, gde je vreme završetka oko mesec dana. Možete imati dva časa u toku. Takođe potreban je položen ispit iz prve pomoći, čija se obuka sastoji od 8 sati. Zatim konačno sledi polaganje vožnje i da primenite sve ono što ste naučili. Obuka vam možda izgleda komplikovana, ali verujte da nije i da ćete sve uspeti da savladate ukoliko budete slušali predavače i instruktore vožnje.