Kako se rešiti heliko bakterije?

Ova bakterija se smatranajuspešnijim izazivačem bolesti u ljudskom organizmu i ona postoji, verovali ili ne, oko 200.000 godina. Mnogi koji žive sa ovom bakterijom to i ne znaju, jer nemaju nikakve simptome. Oko 60% svetske populacije je zaraženo ovom bakterijom. Postojanje ove bakterije u vašem telu može povećati rizik od dobijanja karcinoma želuca. Osim toga, ona je često osnov problema sa varenjem, poput čira i gastritisa. U pitanju je, naravno, heliko bakterija.

 

Kako se dobija heliko bakterija i koji su simptomi?

Način dobijanja ove bakterije može biti vrlo jednostavan, poput deljenja pića ili posuđa sa osobom koja je već zaražena. Često se naziva i „bolest prljavih ruku“, jer se prenosi najčešće kada osoba ne opere dobro ruke nakon korišćenja toaleta. Simptomi koji mogu ukazati da imate ovu bakteriju su:
– učestalo podrigivanje
– osećaj nadutosti
– mučnina
– gorušica
– nedostatak apetita
– neuobičajeno gubljenje kilograma
Način otkrivanja heliko bakterije se vrši analizom stolice i preko uzorka krvi gde se utvrđuje da li postoje anti tela heliko bakterije. Ponekad se radi i takozvani izdisajni test, gde se pacijentu daje urea, pa kada se ta urea unese u želudac u kom već egzistira i heliko bakterija, dolazi do razlaganja na amonijak i ugljen dioksid, pa se tako u izdisaju može identifikovati bolest.

 

Lečenje je u većini slučajeva uspešno

Ne postoji jedan lek koji leči ovu bakteriju. Najčešće je to kombinacija nekoliko lekova i gde tretman traje obično 14 dana. Preporučuje se upotreba dve vrste antibiotika, kako bi se povećala uspešnost terapije. Uz to, upotrebljava se i određeni lek koji smanjuje lučenje želudačne kiseline, kao i probitotik kao dodatna terapija uz antibiotike.
Kod polovine pacijenata dešava se da imaju određene nuspojave tokom lečenja. To u velikom broju slučajeva podrazumeva veoma blage oblike: metalni ukus u ustima, stolica može biti promenjene boje, moguća dijareja, kao i usled konzumIranja alkohola tokom terapije može doći do povraćanja, znojenja, ubrzanog rada srca.

 

Promena životnog stila je vrlo važna

Uz dobijenu terapiju, pacijent bi trebalo da promeni svoje loše navike, ukoliko ih ima, i da se potrudi da iz jelovnika izbaci sve štetne namirnice. U to spadaju: začinjena, slana, pržena, masna, dimljena hrana, zatim prerađevine i industrisjki proizvodi, alkohol i cigarete.

Smanjiti unos kafe, kao i kiselih namirnica. Citrusne namirnice mogu dodatno štetiti stomaku i već obilnoj želudačnoj kiselini. Iako ne postoji specifičan režim ishrane koji se preporučuje osobama kojie pate od heliko bakterije, određeni tip ishrane i namirnica može pomoći da se simptomi olakšaju. Kao prva korisna namirnica navode se fermentisani proizvodi, kao što su jogurt ili kefir, koji obiluju probioticima. U toku terapije, antibiotici deluju kako na loše, tako i na dobre bakterije u našem organizmu, pa se dešava da crevna flora bude oštećena, kao i sistem za varenje. Preporuka je da se ishrana bazira na blago skuvanom povrću, voću i belom mesu. Smanjiti unos soli. Brokoli, šargarepa, krompir, jabuka su lako svarljive namirnice, pune vlakana. Borovnice se se pokazale kao super-voće u borbi protiv heliko bakterije. Poželjne su i namirnice bogate omega3 masnim kiselinama, a to su: losos, tuna, maslinovo ulje, seme lana. Omega3 možete uzimati i u vidu suplemenata.
U zdrav životni stil, osim odgovarajuće ishrane, spada i više kretanja, vežbanje i boravak na čistom vazduhu. Stvaranjem zdrave rutine pomažete svom organizmu ne samo u borbi sa heliko bakterijom, već i sa ostalim mogućim oboljenjima.