Kako savladati strah prilikom polaganja vožnje?

Strah je normalna pojava kada se u životu susrećete sa novim stvarima. Verovatno i sami znate kakvu odgovornost sa sobom nosi vožnja, te su vaši strahovi i trema veći. Ne mora da znači da ćete prilikom vožnje svakog časa osećati strah. On će polako nestajati kako vreme bude prolazilo. Međutim, prvih nekoliko časova  možda će vam biti malo neugodno zbog toga što nikada pre niste vozili. Važno je da imate dobar odnos sa instruktorom i da odaberete dobru auto školu i vaše polaganje vožnje neće biti stres u životu. Naravno vrlo je važno da vi to zaista i želite i da ne budete na neki način primorani na to.

Vozite i više časova nego što je zakonom propisano

Zakonski bi trebalo da izvozite tačno 40 časova bilo da polažete za automobil, kamion ili je u pitanju polaganje za motor do 125 cm. To je minimum pre polaganja vožnje. Ipak, treba možda da razmislite da uzmete još neki dodatni čas ukoliko smatrate da vam je potreban. Nemojte se ograničite na 40 časova, samo zato što zakon tako kaže. Vrlo je važno da savladate sve i možda će vama bitii potrebno i više časova nego ostalima. Imajte u vidu da se na časovima nikada nećete susresti sa svim situacijama koje vas sutra čekaju u saobraćaju, tako da ne treba ni da preterujete sa časovima. Potrebno je da savladate osnovne stvari, tek toliko da ste sigurni u sebi. Kada steknete tu sigurnost onda to znači da ste spremni i za druge neočekivane okolnosti. Što više vežbate i što više situacija prođete, to ćete biti sigurniji. Budite takođe dobro fokusirani na svakom času i ne dozolite da budete mahom psihički odsutni. Kada vozite samo o tome razmišljajte.

Razgovarajte otvoreno sa instruktorom

Otvoreni razgovor sa instruktorom je jako važan. Na taj način vi stičete poverenje u njega, ali i očekujete da vam on pomogne kada imate neki problem. Kada ste otvoreni i kada je instruktor spreman da vas sasluša i razume vaše strahove, onda to znači da ste na dobrom putu. Ne libite se da kažete koji su vaši strahovi, šta je to što vas najviše plaši kada vozite. Nemojte prećutkivati neke stvari i namerno ih izbegavati i o tome ne govoriti instruktoru. Morate mu reći da bi vas on uputio na to kako treba da se ponašate u nekim situacijama koje vam se mogu dogoditi u saobraćaju. Kada otvoreno krente da govorite o strahu, to znači da ste svesni vašeg straha i da se na putu da ga pobedite i na taj način učinite polaganje vožnje što lakšim.

Otkrijte od čega imate strah

Da li imate strah od konkretno polaganja vožnje, da li imate strah od same vožnje, strah od toga da bi vam se nešto moglo dogoditi – sve to morate da preispitate, da biste znali kako da pobedite strah. Ako je strah konkretno od polaganja vožnje, onda šta to znači? Vi imate tremu kao što imate tremu pred neki veliki i značajan događaj, ispit, test ili slično. Čega se plašite, da će vas komisija oboriti? To je najgore što može da vam se desi, a kada pogledate to I nije tako strašno, jer uvek postoji sledeći put. Tako da je taj strah prilično neopravdan. Sa druge strane strah od same vožnje se pobeđuje konstantnom vežbom, a strah od instruktora je već nešto drugo I možda bi trebalo da razmislite o promeni instruktora.