Kako pravilno održavati odeću od vune

Vuna je, što verovatno svi i znate, mekana dlaka ovce. Ono što retko ko zna je da se ona sastoji pre svega od proteina i nekoliko procenata lipida. Spada u grupu proteinskih vlakana, pored svile i kazeina.

Vuna se koristi od davnina, a i dan danas nije izašla iz mode. Posebno je popularna tokom zimskih meseci jer je odličan termoizolator i ima prirodnu osobinu regulisanja temperature.

Kako se dobija vuna?

Da bi se vuna dobila, potrebno je da se ovce strižu. Kod nekih vrsta ovaca vuna može i da se čupa. Samo čupanje za životinju nije bolno, jer se na ovaj način samo izvlače dlake koje nisu duboko ukorenjene.

Tipovi vune

Merino vuna – potiče od merino ovce, kako sam naziv i kaže. Fino je, vrlo meko i ujedno najkvalitetnije vlakno vune. Ova vuna se koristi za proizvodnju kamgarna, od koga se potom šije gornji deo odeće.

Krosbred vuna – potiče od krosbred ovaca. To su mešanci merimo ovaca i ovaca sa grubom vunom. To je vuna srednje mekoće i sredjeg kvaliteta.

Gruba vuna – vrlo gruba vuna, najnižeg kvaliteta. Potiče od ovaca sa grubom vunom, poput Šetlandske ovce. Uglavnom se ova vuna koristi za proizvodnju tepiha.

Vunica se ranije mnogo više koristila i od nje su se izrađivali ručni radovi, dok se danas odevni predmeti od vune uglavnom mašinski štrikaju.

Održavanje odevnih predmeta od vune

Danas se od vune izrađuju najrazličitiji odevni predmeti, ali i drugi predmeti kao što su tepisi. To mogu biti kaputi, preleline, pončoi, kape, šalovi, rukavice…  Nema boljeg saveznika protiv zime od vune.

Evo kako bi trebalo trebalo održavati predmete od vune kako bi oni zadržali svoj prvobitni oblik.

Vuna je materijal koji je zahtevan za održavanje i čišćenje. Potrebno je biti pažljiv i koristiti fina sredstva za njeno adekvatno održavanje. Ono što je česta pojava kada je ovaj toplotni izolator u pitanju jeste filcanje vune . Pod filcanjem vune podrazumeva se promena strukture vunenih vlakana odnosno njihovo skupljanje.

Postavlja se pitanje, kako onda održavati ove predmete i kako sprečiti filcanje? Ukoliko ispratite sledećih par koraka, Vaši odevni predmeti mogu zadržati prvobitni oblik:

  • Isključivo upotrebljavati blage deterdžente s blago kiselim Ph (na pakovaju bi trebalo da stoji natpis “osetljivo vuna” ili “vuna-svila“).
  • Temperatura pranja ne sme biti veća od 25 stepeni.
  • Nikako ne sušiti odeću prekomerno.
  • Poželjno je i koristiti sredstvo za završnu obradu tkanine koji će stvoriti zaštitini sloj oko vlakana.

Ukoliko na etiketi ne stoji natpis “superwash”, onda se ne sme prati u mašini. Ali je zato možete oprati i ručno u mlakoj vodi sa posebnim sredstvom za pranje vune. Nikako ne treba koristiti izbeljivače, a ni omekšivače za tkaninu.

Kad je sušenje u pitanju, nikako ne treba sušiti u mašini za sušenje veša, niti na bilo kom izvoru toplote, još manje na radijatoru, već isključivo u horizontalnom položaju i to na peškiru.

Peglati se može na maksimalnoj temperaturi do nekih 160 stepeni, poželjno je koristiti i paru prikom peglanja.

Nakon tretiranja odevnih proizvoda od vune, moguće je da će se Vaša odeća smanjiti za jedan do dva broja.

Jedan od zanimljivih podataka je taj da se godišnje, na globalnom nivou,  proizvede oko dva miliona tona vune, a najviše se proizvodi u Australiji, Kini i Novom Zelandu.