Putovanje u Istanbul, kako otići i šta obići

Istanbul – značajan grad Turske koji odiše tradicijom, kulturom i neiscrpnom istorijom. Zauzima prostranstvo od dva kontinenta – Evrope i Azije i kombinuje različite običaje, načine života i bogatu turističku ponudu. 

Posetiti Istanbul znači mogućnost za sticanje bogatih iskustava, posećivanje neponovljivih događaja, znamenitosti i građevina, uz odličnu kuhinju i sjajan provod. Let do Istanbula najpogodniji je način prevoza, koji je ujedno vrlo ekonomičan, pouzdan i brz.

Avio karte Beograd Istanbul

Kako otputovati do Istanbula? Dostupni vidovi prevoza su najčešće avio karte Beograd Istanbul, kombi ili autobuski prevoz, ali i sopstveni auto. Kao najpouzdanije, ekonomično i izrazito bezbedno i brzo rešenje predlaže se let do Istanbula. Prevoz avionom omogućava let u okviru ekonomske ili biznis klase. Ekonomska klasa daje jeftinije karte za Beograd Istanbul avion, uz niži paket usluga, dok je biznis klasa luksuzna, uz veći obim usluga. 

Avio karte za Istanbul su vrlo povoljne, i mogu se naći i za manje od 100 evra za povratnu turu, u zavisnosti od organizacije prevoza i turističkog aranžmana, ukoliko se odlučite za varijantu preko neke od dostupnih agencija. Let do Istanbula traje oko 4 sata, u zavisnosti od satnice polaska i gužvi. Neke avio karte Beograd Istanbul variraju po ceni u zavisnosti od popularnosti datuma putovanja, odabranog jutarnjeg ili noćnog termina. Svakako, Beograd Istanbul avion je najpogodniji vid prevoza za vaše putovanje iz snova.

basilica-cistern_78361-2078

Atrakcije u Istanbulu koje se ne propuštaju

Kao neverovatna prestonica tri carstva – Vizantijskog, Rimskog i Otomanskog, podrazumeva se da je obilje kulture, istorije, utemeljenih običaja i navika ljudi vrlo raznolik. Kako bi vaše putovanje iz snova bilo uspešno, unapred razmišljajte i posavetujte se koje atrakcije su ključne za posećivanje, da biste što bolje organizovali slobodno vreme u Istanbulu. Tu su Galata most, Zlatni trg, kvartovi Taksim i Bejolu, koji se mogu obići u jednom danu. Fakultativni izleti odlični su za posetu Topkapi platoa – Aja Sofije, Hipodroma i Plave džamije. Popularna je i Ejup džamija, u kojoj se nalazi grob Mehmed Paše Sokolovića. Devojačka kula daje odličan panoramski pregled Istanbula, posebno tokom popodneva i zalaska sunca. Minijaturk park predstavlja skup svih maketa sa istorijskim znamenitostima Turske, što je vrlo privlačno turistima. 

Ukoliko ste ljubitelj izlazaka, u večernjim časovima dostupni su tradicionalni restorani, kafići i diskoteke sa trbušnim plesom, ili moderni klubovi sa svetski poznatom muzikom. Nikako u Istanbulu ne propustite da probate čorbe, kofte, kebab, sarme i punjene paprike. Iako je dosta toga poznatog, spremanje različitih specijaliteta je na vrlo drugačiji način. Od poslastica tu su: tufahije, ratluci, urmašice, tulumbe, baklave i mnogo toga drugog. Turska pića pored čaja i kafe su i rakija, ali i kombinacija vode, jogurta i soli – „ayran“, što se može naći i u Meku u ovoj zemlji. 

Istanbul je vrlo svestran, ujedno tradicionalan i moderan grad koji daje neiscrpne mogućnosti za obilaske i uživanja. Koliko god da traje putovanje, biće vam potreban dan više da biste obišli još nešto novo i stekli odlična iskustva. Let Beograd Istanbul je najbolji način da otputujete bezbedno, udobno i da se osećate odlično tokom puta koji ne traje dugo.