Kako poboljšati imunitet i održati decu zdravom tokom zime

 Zimski period sa sobom može da nosi neprijatan ciklus kašlja, curenja iz nosa i povišene temperature kod dece. Ukoliko želite da izbegnete ove zime čekanje kod pedijatra, možete poslušati naše savete o tome kako da ojačate imunitet dece. 

Povećajte im vreme spavanja

Ukoliko dete nema dovoljno sna tokom zimskog perioda biće podložnije bolestima. Mikrobi, virusi i bakterije tada vrebaju sa svih strana usled pada imunog sistema. A koliko sna je deci uopšte i potrebno? Deca do godinu dana prosečno bi trebala spavati 15 sati, zatim, mališani do 2 godine – oko 13 sati. A nešto stariji, do 5 godina – 10 sati. Zatim, školska deca i tinejdžeri – između 8 i 11 sati. Ovo je veoma važno. Da biste svojoj deci obezbedili kvalitetan san možete ograničiti vreme provedeno na pametnom telefonu ili pored televizora. Promenjena rutina omogućiće ima dovoljnu količinu sna i ojačavanje imunog sistema.

Redovno pranje ruku tokom zimskog perioda

Jedan od osnovnih načina da dete izbegne prehladu tokom zime jeste da redovno pere ruke. Pre i posle obroka, po povratku iz šetnje ili škole, nakon igranja napolju ili kontakta sa bolesnom decom koja kašlju i kijaju. 

Ponudite im veće porcije voća i povrća

Voće i povrće tokom sezone prehlade ima snagu da proizvodi antitela koja povećavaju imunitet i blokiraju viruse i bakterije. Ukoliko im u ishranu uključite više voća i povrća pomoćićete im da virus koji kruži u komšiluku ili školi ne naškodi njihovom imunom sistemu. U svakodnevnoj ishrani deci ponudite boraniju, šargarepu, crvenu paprika, brokoli, spanać, cveklu, grčki jogurt, đumbir, pomorandže, limun, kivi, jagode, borovnice, maline, goji bobice, ovsenu kašu i orašaste plodove. Šta ćete dobiti sa tim? Osim vizuelno fantastičnog i privlačnog obroka, mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata pružiće deci snagu i zdravo odrastanje. 

Dobro je da dete pojede nekoliko porcija voća u toku dana. To može biti sirovo voće, ali i u obliku blendiranog soka, smutija ili kaše. Ovsene pahuljice tokom hladne zimske sezone posebno mogu prijati maloj deci sa jogurtom i bobicama voća. 

Dajte deci prirodni sok od malina 

Bobičasti sokovi su prave imunološke bombe tokom sezone gripa, a pogotovo malina. Prirodni sok od malina ne samo da će imati fantastičan ukus već i odlično lekovito dejstvo. Pre svega na gastrointestinalni trakt i respiratorni sistem. Mnoštvo vitamina, masnih kiselina, proteina i aktivnih supstanci iz ovih crvenih bobica pomoćiće deci da imaju normalan metabolički proces. Vitamin C jačaće uveliko imuni sistem, a pektin ukloniti otrove iz nežnog dečijeg organizma. 

Prirodni sok od malina tokom zime nikako ne treba zaobilaziti iz ishrane, čak šta više preporučljiva je svakodnevna upotreba. Jedna čaša sveže ceđenog soka u sebi ima dovoljnu količinu vlakana, antioksidanata, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, folata, vitamin C i K za čitav dan. To će sprečiti gojaznost kod dece, zaštiti pluća, promovisati pravilan rad creva, zdrave oči, poboljšati imuni sistem i celokupan rast i razvoj.

Prirodni sok od malina nije neprijatna i neukusna namirnica. Ne morate primoravati vašu decu da je konzumiraju. Šta više, dobre navike mogu započeti uz ovaj vrlo ukusan među obrok. Čak i ukoliko vaše dete tokom sezone prehlade oboli, malina će mu sigurno pomoći u bržem oporavku.