Kako organizovati venčanje

Odlučili ste da kažete „da“ svom partneru. Maštate o venčanju iz snova, savršeno dekorisanoj sali, slikanju u prirodi, u nekom parku, etno kući i slično, zabavi koju će svi prepričavati, a, svakako, i o idealnoj haljini, odnosno venčanici u kojoj ćete zablistati.

Ranije su se svadbe drugačije organizovale, glavnu reč imali su mladoženjini roditelji, a neretko se dešavalo da se pravi i devojačka svadba za mladine goste. U današnje vreme mladenci su uglavnom ti koji se pitaju kada se bira sala, muzika, dekoracija, svadbeni meni i sve ostalo.

Na budućim supružnicima je da odluče da li će, pre svega zbog nedostatka vremena i želje da sve bude perfektno, pripremanje najvažnijeg dana u svom životu prepustiti specijalizovanim agencijama za organizaciju venčanja, ili će, pak, želeti da sami, korak po korak, sprovedu sve svoje zamisli i to krunišu svadbom za pamćenje.

Ukoliko želite da organizacija svadbe bude samo vaša, počnite sa pripremama na vreme, a naš savet je da to bude bar 6 meseci ranije. Pratite sledeće korake.

Na prvom mestu ste vi i vaš partner

Ponekad smo rastrzani između želje da sve bude onako kako mi zamišljamo i s druge strane potrebe da ispoštujemo svoje roditelje, prijatelje, rođake. Zapitajte se da li svadbu pravite zbog vas samih ili zbog drugih i ko je u celoj priči najbitniji. Možda vaši roditelji žele venčanje za 500 zvanica, a vi maštate o intimnoj prolsavi. Rođaci prave spiskove pesama za naručivanje, a vi želite programsku muziku. Najbitnije je da vi porazgovarate sa partnerom o tome kakvo venčanje želite, uskladite svoje zamisli i krenete u njihovu  realizaciju.

Izaberite restoran

Prva stavka kod planiranja venčanja je zakazivanje proslave u restoranu i bitno je da se usklade termini crkvenog i građanskog venčanja. Najpopularniji prostori obično su rezervisani i po nekoliko meseci unapred, pa na vreme krenite u potragu za idealnim prostorom.

Napravite spisak zvanica, jer od broja gostiju zavisi i to kakav ćete prostor izabrati. Naravno, tu je i finansijski momenat. Cene restorana variraju u zavisnosti od lokacije, od izbora menija, jer možete birati da sami donesete hranu ili se odlučite za restoransku. Pri pronalaženju prostora trebalo bi da obratite pažnju i na to koliko je taj restoran blizu crkve u kojoj planirate da kažete da, kao i da li je u blizini nekog lepog mesta za slikanje. Preostaje vam da vidite da li je dekoracija sale uključena u cenu, koliko će trajati proslava i da sa menadžerima dogovorite sve ostale detalje.

Muzika za svadbu

Koliko je važno u potragu za restoranom krenuti na vreme, toliko je bitno na vreme pronaći i bend za venčanje. Kada se proslava završi, retko ko će se sećati kakva vam je bila venčanica, kako su bile ukrašene stolice ili kakvi su bili cvetni aranžmani. Svi će pamtiti atmosferu sa svadbe, a kakva će ona biti uglavnom zavisi od muzike.

Da biste izabrali bend koji će sve goste dići na noge, morate se dobro raspitati što preko interneta, što preko poznanika, a najbolje bi bilo da pre samog venčanja posetite nastupe bendova koji su vam u užem izboru i onda se uverite u to koji od njih pravi najbolji provod. Sa menadžerom orkestra ugovorite sve detalje: cenu aranžmana, koliko sati će bend svirati i kada će biti pauze da predahnu, hoćete li dozvoliti naručivanje pesama, koje pesme ne želite da čujete na slavlju, koliko članova orkestra će doći itd.

Venčanica i odelo

Svakako je važno da zablistate na svom venčanju. Muškarcima je lakše, uz pomoć prijatelja ili buduće supruge brzo izaberu odelo za „dan D”, ali kod dama to ide malo teže. Nakit, šminka, frizura i kao kruna svega – venčanica. U šoping krenite na vreme, probajte više modela, čak i one za koje mislite da vam neće stajati, jer se možete iznenaditi. Ne birajte sami, već povedite sa sobom nekog u koga imate puno poverenje – možda je to mama, sestra, buduća kuma ili najbolja prijateljica. Saloni sada uglavnom nude i dodatnu opremu – torbicu, cipele, krunice, kišobran ili bundicu ukoliko ima potrebe, pa sve možete obaviti na jednom mestu.

Svadbeni meni

Klasičan svadbarski meni – predjelo, čorba, sarma, pečenje lagano ustupa mesto novim i atraktivnijim rešenjima. Što se tiče hrane za vaše svadbeno veselje, možete eksperimentisati, ali to dosta zavisi i od novca koji ćete izdvojiti. Restorani u ponudi obično imaju nekoliko opcija, pa u zavisnosti od cene možete izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Nekada je dobro sve prepustiti ketering agencijama, jer one vode računa kako o ukusu, tako i o izgledu samih jela. Uz to, ketering agencije pružaju kompletnu uslugu, pa pored kvalitetne i savršeno dekorisane hrane, dobijate i iskusno osoblje, konobare i hostese.

Za kraj najslađe – svadbena torta. Tu su mogućnosti ogromne, pa tortu uskladite sa svojim željama i omiljenim ukusima. Neke ideje možete videti na sajtu Lavcakes.

Na kraju vam ostaje da uživate tokom svog venčanja, smejete se, igrate i budete sigurni u svoju odluku. Ne dozvolite da vam bilo šta tokom proslave skine osmeh s lica, jer idealno možda nije, ali bitno je da je vama dobro.