Kako odabrati sobna vrata po meri?

U situacijama kada investiramo, kupujemo nešto što zahteva da potrošimo veći deo plate ili ušteđevine, kada kupujemo auto, renoviramo stan, ulažemo u neku dugoročnu investiciju, svakako da ćemo obratiti posebnu pažnju na izbor. 

Većina bira novo i utegnuto, bilo da je reč o biciklu, autu, nameštaju ili možda stolariji koja je dotrajala. Nerviraju nas sobna vrata zbog toga što škripe, ne zatvaraju se lepo i vreme je da ih zamenimo novim. Rešili smo da je to sledeći korak, zamena sobnih vrata u stanu, onda treba da se posvetimo istraživanju ponuda i traženju onih koja baš odgovaraju dimenzijama, ali i našem ukusu. Iako je ponuda na ovom tržištu velika, svako, ipak, traži nešto određeno, po meri svog stana, ali i svog budžeta, zato većina proizvođača i prodavaca u svojoj ponudi ima sobna vrata po meri.

Kako se uzima mera za sobna vrata?

Sobna vrata mogu se naći od različitih materijala, u zavisnosti od veličine i različitih dimenzija. Svakako da se razlikuje cena za sobna vrata napravljena od punog drveta, od medijapana, furnirana vrata, od PVC-a ili vrata sa dekor folijom. Ukoliko kupujete sobna vrata po meri, onda niste ograničeni ni izborom materijala, ali ni dimenzijama, zato što i jedno i drugo, sami određujete. Ono što treba da znate su dimenzije otvora, zato je potrebno izmeriti visinu od poda do gornjeg dela otvora, ali i širinu i to, najbolje je na tri mesta, dole, u sredini i gore. Može se desiti da se mere razlikuju. Merite i debljinu zida i to na više mesta, kako biste bili sigurni da se ne razlikuje. Zbog tih razlika, vrlo je važno da se precizno i dobro uzmu mere. Vrata se sastoje od vratnog krila, dovratnika, kvake i brave. Ono što treba da znate je da okvir i vratno krilo ne moraju biti od istog materijala.

Dizajn i kvalitet

Kada birate sobna vrata po meri, najvažniji je izgled, zato što ona ne služe samo da se zatvori ulaz u sobu, već su deo odlično osmišljenog dizajna enterijera.  Ponuda se razlikuje, ali najčešće su u ponudi obična, ravna vrata. Međutim, efektnija su, a po nekima i lepša reljefna vrata. Za dečiju sobu su  svakako preporuka ravna i to sa dobrom izolacijom, kako biste izbegli glasnu muziku. Zvučna izolacija je veoma važan faktor prilikom izbora vrata, privatnost je svima neophodna, a dobro izolovana vrata treba to da nam obezbede.  Uglavnom se najviše mučimo sa izborom vrata za dnevnu sobu, ona su uvek u centralnom delu kuće ili stana, na oku svima, pa se zato trudimo da budu lepa za oko i iz tog razloga se preporučuju lučna vrata sa staklenim otvorom i nadsvetlom. Kako bi se maksimalno iskoristio prostor, vrata na nekim prostorijama mogu biti i klizna. Klizna vrata uzimaju veoma mali deo prostora, pa se vizuelno povećava prostorija.  Pored dizajna, veoma je važno da pri izboru vodite računa o kvalitetu sobnih vrata po meri, zato što treba da traju godinama, nećete ih menjati svake godine, pa treba da se očuvaju, iako će se nebrojeno puta otvoriti i zatvoriti.