Kako odabrati pravi poklon za svaku priliku?

Kupovina poklona nikada nije lak posao. Na to šta ćete nekome pokloniti utiče više činilaca i svaki je podjednako važan. Pre svega, potrebno je da dobro poznajete osobu kojoj kupujete poklon, odnosno da znate njene navike, sklonosti, hobije i težnje.

Najčešća greška je kada se odabiru poklona pristupa površno i kada se ne posveti dovoljno pažnje tome da on bude personalizovan i ličan. Osim toga, veoma je bitno i koji je povod za kupovinu poklona, te će se u zavisnosti od situacije potpuno razlikovati poklon za rođendan, Novu godinu ili godišnjicu. Naravno, nikada ne treba da se zaboravi i šta se po običajima daruje za tu manifestaciju, te naći neku zlatnu sredinu između tradicionalnog i modernog poklona. Kako je potrebno ispoštovati previše faktora, nekada zaista nismo sigurni šta odabrati u važnim momentima dragih ljudi. A evo i koje situacije nam zadaju najviše brige:

Šta pokloniti za venčanje?

Poslednjih godina ušlo je u praksu da se na svadbe ne nose pokloni, već se mladencima daruje novac u koverti. I to zaista jeste najpraktičnije, jer je paru koji započinje zajednički život novac najpotrebniji. Ipak, ukoliko ne želite da se zaustavite samo na koverti, već želite da im poklonite nešto ličnije po čemu će vas pamtiti, onda se možete odlučiti za nešto od sledećeg. Prvenstveno, ultimativni poklon koji će se dopasti svakom paru jeste vaučer za putovanje ili posetu nekom odmaralištu ili spa centru. Ovo je veoma praktično, jer će im odmor nakon svadbe doći kao poručen. Ukoliko imate manji budžet, nikada nemojte upadati u zamku i kupovati nešto od tehnike, jer postoji velika šansa da mladenci to već imaju ili im uopšte ne treba. Umesto toga, opet se odlučite za kupovinu vaučera u nekoj prodavnici, u kojoj će oni sami moći da odaberu poklon po svojoj meri.

Šta pokloniti za punoletstvo?

Za razliku od nekih starih vremena, punoletstva se danas slave grandiozno i sa puno raskoši. Ranije  je bilo sasvim dovoljno da se povodom proslave kupi neki simbolični komad nakita, međutim danas to jednostavno više nije dovoljno. Kada birate poklon za proslavu 18. rođendana, imajte u vidu da će se slavljenik ili slavljenica najviše obradovati bilo čemu od moderne tehnologije, na primer smartfonu, laptopu ili tabletu. Takođe, nećete pogrešiti ni ako se odlučite za muzičke plejere ili moderne zvučnike. Ipak, ako ste roditelj i birate poklon za svoje dete, onda mu uplatite nešto praktičnije, kao što su časovi u auto školi ili kurs za računare.

Šta pokloniti za krštenje?

Nekada je bio običaj da se za krštenja obavezno kupuje zlatni nakit sa izgraviranim datumom i imenom, što je bio zaista lep poklon, ali se u današnjim vremenima pokazao kao veoma nepraktičan. Umesto toga sada se detetu poklanja zlatni medaljom ili eventualno simbolični zlatni krstić. Ako vam se ništa od navedenog ne dopada i zvuči vam kao kliše, onda dete možete darovati sa srebrnim ili posrebrenim dečijim escajgom na kom ćete gravirati tekst po vašoj želji. Svakako, ako niste raspoloženi za jurnjavu za poklonom i ovog puta se možete odlučiti za staru dobru kovertu sa novcem.