Kako odabrati najbolje stone lampe za moderno opremljen prostor kancelarije?

Poslovni objekti u modernom vremenu opremaju se u skladu sa najvišim standardima stila, vanvremenskog dizajna i atraktivnog dekora. Za razliku od nekadašnjeg doba, kada su se u kancelarijama nalazile gomile papira, manje svetlosti i nameštaja, danas je to vrlo važan radni ambijent, koji treba da bude pre svega udoban i komforan, ali i da ostavlja snažan utisak na posetioce. 

Kancelarija se uređuje do najsitnijeg detalja i izvor svetlosti koji daju stone lampe vrlo je značajan za ukupni utisak stila, ali i lični osećaj prilikom obavljanja brojnih radnih zadataka. Na poslu se provede u proseku 8 časova dnevno, a nekada i mnogo više, što govori da je važno da dizajn enterijera bude besprekoran i odgovarajući za motivišući i neiscrpni rad, uz dodatno stvaranje pozitivne energije i dobre atmosfere.

Koliko svetlosti je potrebno kancelarijskom ambijentu?

Prvi korak ka odabiru najbolje lampe, jeste razmatranje koliko je svetlosti potrebno u kancelariji. Poslovne prostorije mogu da budu namenjene jednom ili čitavom timu zaposlenih, i svetlost je apsolutno neophodna u svakom trenutku. Atraktivan dizajn poslovnih zgrada obično podrazumeva obiman deo zastakljenih površina, koje kao značajan izvor svetlosti mogu biti regulisane uz „zebra“ zavese ili roletne. 

Veštačka svetlost koja dopire iz stonih lampi, važna je za preciznost i detaljnost u radu, posebno u situacijama kada to ne obezbeđuje postojeći izvor iz spoljašnjosti. Radne stone lampe su vrlo raznovrsne i pre svega se biraju na osnovu veličine i snage sijalice, kao i mogućnosti za fleksibilnost – podešavanje visine i tačne pozicije koja osvetljava potrebnu površinu. Posebno tokom smenskog i noćnog rada, stone lampe imaju važnu ulogu da obezbede osvetljenost radne podloge, na način da prija oku, ne stvara umor i pritisak, već odlične uslove za završetak posla.

Kakve karakteristike treba da ima odgovarajuća radna lampa?

Da bi se pronašle idealne stone lampe, čija će svojstva, kao i fizičke karakteristike u potpunosti odgovarati potrebama korisnika, važno je ustanoviti šta je presudno za kvalitetan odabir. Naime, fleksibilnost lampe u pogledu podešavanja visine, tačne pozicije i ugla pod kojim se širi snop svetlosti, bitna je karakteristika koju treba da ima odabrani model. Pored toga, prednost se uvek daje kvalitetnim materijalima – metal, PVC varijanta, dodaci od gume, i slično, pre nego čistoj plastici koja je podložna habanju i mehaničkim oštećenjima. 

Radne stone lampe treba da budu i jednostavne za postavljanje, kao i da imaju kompaktne dimenzije, da bi savršeno stajale na svakoj površini, odnosno stolu. Tako, mnogi modeli imaju opciju postavljanja uz stalak, ali i dodatak pričvršćivanja za same ivice stolova, kada ostavljaju slobodnu radnu površinu u potpunosti. Važno je i da stone lampe u kancelariji budu praktične i funkcionalne, odnosno da u kombinaciji sa kompaktnim dizajnom daju potreban nivo svetlosti, ali i da se fizički usklade sa stilom enterijera. 

Pravilan odabir i kupovina stonih lampi namenjenih prostoru kancelarije zahteva pregledanje dostupnih modela, karakteristika i pojedinačnih prednosti svakog od privlačnih rešenja. Važno je da u radnom prostoru lampa obezbedi potreban izvor svetlosti u temperaturnom tonu do 5.000 kelvina, radi utiska dnevne svetlosti. Dodatno, najbolja lampa za kancelarijski ambijent jeste ona koja odgovara dimenzijama stola ili police na kojoj će biti postavljena i ima mogućnost efikasnog prilagođavanja potrebama korisnika u pogledu visine, pozicije i samog snopa svetlosti.