Krečenje stana: Kako da odaberete prave boje?

Krečenje stana je jedna od najčešćih promena kada je u pitanju promena izgleda životnog prostora, bez obzira na to o kom se delu stana radi ili se menjaju boje u potpunosti. Mnogo se ređe menja nameštaj, potpuni izgled soba. Međutim, u odabiru boja za krečenje trebalo bi voditi dosta računa, jer su upravo one najčešće odgovorne za to kakav utisak vaš dom ostavlja, prvenstveno na vas i vaše ukućane, a onda i na sve one koji u njega ulaze kao vaši gosti. Na prvom mestu je to da u vašem životnom prostoru treba da bude vama prijatno, da ne osećate nikakvu nelagodu, već da osećate svu toplinu i opuštenost, pa na osnovu toga, evo nekoliko predloga kako da odaberete boje ukoliko vas očekuje krečenje stana, i to prema svakoj sobi, na osnovu njene namene.

Dnevni boravak

Krečenje stana nikako nije lak i jednostavan posao, jer zahteva prilično mnogo pripreme, a onda i sređivanje čišćenje, no, kada se sve to završi, isplati se sve, jer možete da uživate u svom osveženom prostoru. Budući da je dnevni boravak deo svakog doma koji se u najvećoj meri koristi, gde ste najviše sa svojim najmilijima, potrebno je obratiti pažnju kakav on utisak odaje. Kako je ovo prostorija u kojoj se svi opuštaju, koja je namenjena za uživanje, takve moraju biti i boje, pa odaberite tonove sive, tamnije plave ili zelene za dnevni boravak, kako biste postigli željeno. Ukoliko želite da unesete više živosti u sam prostor, dodajte veselije boje kroz detalje, jastuke, prekrivače, neke predmete, ali ovakve boje za zidove su najbolje da dominiraju kada je dnevni boravak u pitanju.

Kuhinja i trpezarija

Krečenje stana služi da očistite sasvim svoj životni prostor, i da ge osvežite u većoj meri. A to se bukvalno odnosi na vašu kuhinju, koja uvek mora da odaje utisak čistoće, svežine i jednostavnosti. Najbolje je kada u kuhinji domnira bela boja, kao najčistija i najsvetlija, pa ćete se tako i sami u njoj osećati. Osim bele boje, trudite se da sve izgleda prirodno, da materijali budu što prirodniji, budući da jedna prava kuhinja mora tako i da izgleda. Kada je u pitanju trpezarija, za nju važe nešto drugačija pravila u odnosu na kuhinju. Najviše se preporučuje neka prljavo bela do bež nijansa, ali da nameštaj u njoj bude tamniji, kako bi se stvorio kontrast koji daje odličan izgled, a ujedno, tako se stvara prijatna atmosfera za jelo i uživanje uz svoje drage, i naravno, uz omiljene obroke.

kuhinja

Još jedan od načina da promenite izgled svoje kuhinje jeste da promenite postojeće pločice. One takođe mogu biti u beloj boji, što nas opet vraća na to da je bela boja boja svetla i beline. Posebno obratite pažnju na lepak za pločice. Posebno ako ste odlučili da ih sami menjate. Raspitajte se među poznanicima koji je najbolji, kako ne biste imali dodatne, nepotrebne troškove.

Spavaća soba

Zapamtite, spavaća soba je prvo šta vidite kada se probudite, ali i poslednje pre nego zaspite, zbog čega je potrebno da vam u njoj bude u potpunosti prijatno. Spavaća soba je vaša oaza, privatno carstvo, vaša intima, pa zbog toga ne sledite mnogo pravila, već je uredite i odaberite boju za krečenje koja vama odgovara. Mnogi savetuju umirujuće nijanse plave, zelene, nijansu lavande, ali je ovo ipak samo vaša odluka, baš kao i to kada će doći do krečenja stana, zar ne?

Kupatilo

Kao i kod kuhinje, kupatilu je potrebno dosta svetlosti, toliko da nikada nije dovoljno ili previše. Najbolje je kaa postoji prirodno osvetljenje, ali kada ga nema, onda neka budu bele sijalice, neonke, koje će dati takav utisak. Neka dominiraju zemljani tonovi, uz veća ogledala, što više belih peškira i bez mnogo šarenila, jer ćete tada uvek izvući maksimum iz sebe kada se spremate i negde se pokrećete iz svog doma. Ako ipak želite nešto modernije kupatilo pravo rešenje su tapete za kupatilo. One pre svega moraju biti vodootporne. Takođe, za tapete se ne može koristit lepak za pločice već morate izabrati određeni lepak za tapete koji je takođe vodootporan i koji neće dozvoliti odlešljivanje tapeta zbog vlage.