Kako se leči ekcem?

Ekcem je dermatološko oboljenje koje se može pojaviti na bilo kom delu kože i može se javiti u bilo kom životnom dobu.

Broj obolelih od ovog dermatološkog oboljenja znatno je veći u industrijskim državama, dok je u državama Trećeg sveta procenat obolelih izrazito manji. Zašto? Zato što je oboljenje manje u sredinama gde su ljudi izloženiji bakterijskim i virusnim infekcijama kada su deca, što je karakteristično za ove nerazvijene sredine.

Uzroci ekcema:

  • oslabljen imunitet,
  • genetika,
  • alergija na određena sredstva sa kojima koža dolazi u dodir poput kozmetičkih preparata; alergija koju izazivaju metali kao što su nikl i cink;
  • supstance koje se udišu poput polena i grinja.

Najčešći oblik kod dece je atopijski ekcem ili dečiji akcem. Simptomi dečijeg ekcema su:

  • suva koža;
  • svrab;
  • crvenilo koje prati perutanje (kod beba se to javlja na obrazima, dok je kod nešto starije dece to izraženo na laktovima i kolenu).

Atopija je nasledna i povezana je sa nedostatkom vitamina i esencijalnih masnih kiselina.

Lečenje ekcema

Lečenje ekcema je dugotrajno, a i terapija zavisi od stanja pacijenta. Kada se utvrdi tip ekcema, njegova raširenost i intezitet simptoma prepisuje se i adekvatna terapija. To su obično određeni lekovi i kreme kojim se smanjuje intezitet crvenila i svraba. Lekovi koji mogu da se dugo koriste u lečenju ekcema, a da ne izazivaju neželjene efeke jesu imunomodulatori. U lečenju ekcema može pomoći i medicinska fototerapija. Poznato je da velika izloženost suncu može da škodi našoj koži, ali kontrolisano sunčanje po preporuci dermatologa može pomoći u kontroli ovog kožnog oboljenja. 

Preventivno sredstvo svakako je pamučna odeća jer koža tada može diše. Trebalo bi izbegavati jake hemikalije za ličnu higijenu za koje se zna da iritiraju kožu. Valjalo bi redukovati ishranu i izbaciti one namernice koje izazivaju alergiju. Tu se pre svega misli na jaja, mleko, jagode, orahe i konzumiranu hranu. Koža ne sme ostati suva, te se savetuje dosta tečnosti, posebno u toplim mesecima i korišćenje hidratantnih krema za negu kože. Kreme na prirodnoj bazi su svakako bolje i prigodnije, nemaju konzervans i jake mirise. Jedan od uzroka javljanja ekcema je i nedostatok vitamina B6.

Prirodni preparati i lečenje ekcema

U lečenju pomažu i prirodni preparati. Tokom letnjih meseci pomoći će losion koji sadrži sok od svežeg krastavca i bademovo ulje. Za zimske dane preporučuje se korišćenje losiona koji se pravi od kokosovog mleka, maslinovog ulja i ulja od đumbira.

Oblog od majčine dušice i maslačka pokazali su kao delotvorna alternativna sredstva koja pomažu u lečenju ekcema. Obloge se stvaljaju na upaljeno mesto i drže se do pola sata. Upaljeno mesto posle treba očistiti čistom i hladnom vodom.

Još jedan prirodni lek koji se pokazao kao koristan lek u lečenju ekcema je i ljiljanovo ulje. Ovo ulje poznato je po svojim blagotvornim efektima na kožu. Pored ekcema pomaže i kod različitih osipa i fleka.

Kod ekcema pomaže i ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana sadrži antiinflamatorne sastojke koje smanjuju svrab i sprečavaju dalje širenje ekcema. Ulje sadrži antiseptik koji ubija mikrobe. Ulje divljeg origana se nanosi spolja na upaljeni deo kože. Nanosi se dva puta dnevno. Preporučuju se i kapi ulja na dnevnom nivou.

Ulje divljeg origana je organskog poreka i nerazrađeno je. Njegovom upotrebom jača imuni sistem. Pokazao se kao odlična zamena za antibiotike. Istraživanja su pokazala da ubija preko 30 mikoorganizama, nema ni aditive i primese.