Kako izabrati poklon za babine

U porodicu vaše rodbine ili prijatelja pristigla je prinova i svi jedva čekaju da je vide. Po našim običajima tada gosti donose darove. Nekada su se darivali dukati, pogača, kokoška, vuneni povoj, novac,…

U današnje vreme pokloni koji se mogu pokloniti za babine su mnogobrojni i raznovrsni. Mogu biti praktični (bodi, pelene), kreativni (radosnica, otisak ruke i stopala), edukativni i zabavni (knjigica, pametna igračka), jeftiniji (majca, portikla) ili skuplji (hranilica za bebe, krevetac,..).

U tekstu koji sledi predočićemo vam neke od mogućih ideja:

 

Torta od pelena

Pelene su poklon koji će sigurno biti koristan. Možda je i najpraktičniji poklon koji možete doneti jer su pelene neophodne a finansijski su značajna stavka za roditeljski budžet. Potrudite se da tortu od pelena upakujete zanimljivo, ne mora da bude u obliku torte. Pokušajte da napravite skulpturu – vozića, motora,…   

 

Hranilica za bebe

U trenutku kada stasa za prve zalogaje kašičicom bebi će biti neophodna hranilica za bebe. Kod kupovine hranilica bitno je voditi računa o materijalu – da je perljiv, da je hranilica funkcionalna- skidanje poslužavnika, podešavanje visine i naslona i naravno da je bezbedna – da postoje pojasevi i da su oni ispravni.

 

Set pokloni

Ljudi se često odlučuju za neki set poklona za bebu. Setovi mogu najrazličiji. Možete izabrati frotirski set koji čine peškir i bade mantil, ili papuče i peškir sa kapuljačom ili set kapica i portikla, ili benkica i pamučni prekrivač,.. Često se kombinuju bodići, portikle, kapice, plišane igračke i ćebence i posteljina.   

 

Muzičke igračke na povlačenje

Bebi su pored garderobe i pelena potrebne i igračke. Izbor igračaka zavisi od uzrasta bebe i treba voditi računa da igračka bude adekvatna. U prvim mesecima bebinog života korisne su muzičke igračke na povlačenje. Mogu biti od plastike ili pliša u obliku zeke, lavića, mede, ptičica,.. Pored taktilnih svojstava koja su korisna za razvoj bebinih sposobnosti i prijatne melodije koje su sastavni deo ovih igračaka bebu će zabaviti i eventualno uspavljivati.  

 

Novac

Novac se održao i dalje kao poklon za babine. Običaj je da kada se beba prvi put vidi da se stavi novac ispod jastuka. Mnogi se odlučuju za novac kao poklon za novorođenče jer ne žele da pogreše prilikom izbora poklona i ovako omogućavaju roditeljima da sami kupe ono što im je neophodno.

 

Bebi korpa

Pelene, vlažne maramice, kreme, štapići za uši, četka za kosu, rezervni bodi,.. treba da budu na jednom mestu i pri ruci. Jedna od ideja za poklon za babine može biti i bebi korpa u kojoj će stajati sve stvari neophodne za presvlačenje i negu bebu. Bebi korpa je od pruća i lepo je ukrašena različitim bebi motivima.  

 

Radosnica ili bebi kutija

Prilikom kupovine poklona za bebu možete se odlučiti i za neke možda ne toliko korisne, ali lepe poklone – uspomene. Roditeljima pa i bebi kasnije mogu veoma značiti radosnica ili bebi kutije. U radosnicu roditelji mogu da zapišu sve najvažnije dogadjaje i podatke iz bebine prve godine, a u bebi kutuji mogu sakupljati bebine stvari – slike sa ultrazvuka, čestitke, omiljenu zvečku, odelce u kojem je izašla iz porodilišta, prvu cuclu,…).