Kako dobiti savršen izgled betonske površine?

Poslednje godine su donele trend farbanja pojedinih zidova tako da liče na betonske površine, što je deo industrijskog stila uređenja enterijera koji je veoma popularan kako u životnim, tako i u poslovnim prostorima. Međutim, kada se govori o pravoj betonskoj površini, betonsko sivilo nije najprivlačnije, a i samom betonu je potrebna određena zaštita da što duže opstane i ima jako dug vek trajanja, posebno kada govorimo o spoljašnjim zidovima. Tada se koriste različite boje za beton koje štite površinu, a ujedno joj daju i zanimljiv i lep izgled.

Betonske površine se mogu naći bilo gde, na vanjskim zidovima, na unutrašnjim zidovima, na podovima, a to mogu biti i stubovi, a za sve to se mogu koristiti boje za beton. Njihov glavni zadatak jeste da čuvaju površinu od vlage, nastale usled kiše, snega, od pucanja usled grebanja i uopšte nekih vremenskih uslova, od sunčevog zračenja, a ujedno moraju da budu propustljive za paru iz unutrašnje sredine. Takve boje za beton su i dostupne na tržištu, a bitna stavka u svemu jeste da se mogu naći u različitim bojama, da se mogu praviti različite nijanse, tako da se dobije zaista savršen izgled svake površine. Ali, šta je bitno da znate pre nego počnete sa farbanjem betonske površine?

Kako primpremiti podlogu za stavljanje boje za beton?

Nekada može da se dogodi da boje za beton ne prijanjaju na podlogu, da loše izgledaju, da se odmah ljušte i tako dalje. Tada je u pitanju nedovoljno dobro obavljena priprema. Površine koje se farbaju moraju da budu sasvim čiste, inače će doći do ljuštenja. Podloga mora da bude sanirana, ukoliko postoji neka pukotina na njoj, neki pogrešan prelaz i slično. Ono što je jako važno jeste da podloga mora da bude sasvim suva, jer na vlažnim podlogama boje za beton odmah pucaju. Naravno, pre samog farbanja se mora naneti predpremaz, poput prajmera, koji čini da boje za beton lakše i bolje prionu za površinu, te se mora koristiti adekvatan alat za njihovo nanošenje. Uz sve ovo, važno je da znate da se boje ne stavljaju na površinu koja već ima na sebi boje za beton, jer tako ne može, već se stara boja mora ukloniti. 

Kako se uklanjaju stare boje za beton sa određene površine?

Nakon nekog vremena boje za beton pucaju, naravno, kvalitetne boje imaju dug vek trajanja, ali dođe period kada traže obnavljanje, međutim, premazivanje preko postojećeg sloja nije moguće, već je potrebno da se on ukloni. Postoje dva načina uklanjanja tog starog sloja.

Prvi način se sastoji u tome da se površina koja je već obojena premazuje heimijskim reagensima koji utiču na omekšavanje boje, nakon čega se uzima lopatica kojom se boja ljušti. Pored ovog načina postoji i malo nekad teži a to je korišćenje sušilice, koja je poput fena za kosu, kojom se boja zagrejava sve dok ne počne da puca i da se odvaja na površini, nakon čega je moguće njeno jednostavno uklanjanje, tj. ljuštenje lopaticama. Tek kada se sasvim ukloni stara, onda je moguće započeti stavljanje nove boje za beton.