Zašto su žitarice za bebe važan deo ishrane?

Žitarice za bebe su prva nemlečna ishrana, ali i deo kasnijih obrok kod beba i starije dece. Lako se vare, hranljive su i prijatnog ukusa pa ih bebe obožavaju, a roditelji bezbrižno uživaju u rastu dece. 

Uvode se sa 4, 5 meseci i izvor su vitamina i minerala kojih u ovom periodu nema dovoljno u adaptiranoj formuli ili majčinom mleku. Žitarice za bebe su zaista prvi sledeći ukus koji beba upoznaje nakon jednolične ishrane, pre bilo kakvog voća ili povrća. Treba im ostati veran i na dalje, tokom najosetljivijih meseci razvoja u prvoj godini života, ali i kasnije..

Pročitajte u nastavku teksta koji je značaj žitarica i kojim proizvodima roditelji najviše veruju. Nastavite sa čitanjem.

Kakve žitarice za bebe postoje i kada se uvode u ishranu?

Pirinač, palenta, pšenica, ječam, raž… su neke od važnih žitarica za bebe i pripremljene mogu biti ceo obrok koji prija detetu.

Prvo se uvodi pirinač i to najčešće kao instant kaše koje su obogaćene vitaminima i mineralima pa su zdravije od klasično kuvanog pirinča. On se može uvesti već sa 4 meseca jer ima najmanje šanse za razvoj alergije. Naravno, važno je da se isprate koraci za pravilno uvođenje pa da se na pravi način proveri mogućnost nastanka alergija. To znači da se bebi kao prvi obrok daje samo mala količina žitarica i prati se reakcija. Retko se događa da bebe imaju alergiju na ovu hranu pa se najverovatnije može sasvim slobodno nastaviti sa ishranom.

Projino brašno, griz, ovas, su žitarice koje kao pomešane sa voćem mogu biti uvedene od 6 meseca jer daju dovoljno energije i predstavljaju zdrav osnov čitavog jelovnika.

Prave poslastice se daju od 8 meseca kada se uvode složenije žitarice za bebe koje mogu da u sebi na primer, sadrže keks, a od 12 meseca i jače slatke ukuse poput straćatele.

Milupa žitarice – prvi izbor većine roditelja

Kvalitetne žitne kaše moraju da budu hranljive, sastavljene od najkvalitetnijih sastojaka, ali i obogaćene vitaminima i mineralima koji su jako važni u periodu kada mleko bebi više nije dovoljno.

Milupa ima žitarice za bebe adekvatne za najraniji period i pogodna je i za bebe od 4 meseca života. Reč je o pirinčanim pahuljicama koje nemaju dodat šećer, a bogate su gvožđem, kalcijumom i vitaminom D.

Ova prva nemlečna hrana je jako važna jer beba ima veće zahteve, a mleko više ne daje dovoljno hranljivih nutrijenata. Kasnije je moguće koristiti i drugačije verzije jer se uvodi i voće i povrće, žumance i meso, ali pravi izbor u prvom periodu je izuzetno važan.

Većina roditelja ostaje verna Milupa žitaricama za bebe i kasnije jer je reč o kvalitetnim obrocima pa se uvode i mešavine poput pirinča i kukuruza, voća, a sve su bez dodatih šećera i bez glutena.

Pitajte i svog pedijatra, potvrdiće vam sve ovde napisano. Žitarice za bebe ostaju u ishrani i treba da budu deo redovnih obroka i kasnije, tokom odrastanja deteta. Milupa je jedna od poznatijih marki koja konstantno unapređuje kvalitet svojih proizvoda. Zato ih najmlađi korisnici prihvataju i rado koriste i jedu u ishrani.