Sredite dom u španskom stilu u tri koraka

Moderne zavese

Moderne zavese od punih materijala su važan detalj u enterijeru. Moderne zavese domu daju posebnu toplinu i pečat. Dnevna ili spavaća sobo dobijaju pravi porodičan ambijent uz moderne duge zavese raskošnih boja. 

Uredite dom u španskom stilu

Ukoliko želite da vaša kuća ili stan budu originalni, a još uvek niste odlučili da li će moderne zavese da budu zastupljene u vašem stambenom prostoru, možda je pravo vreme da razmislite o španskom stilu uređenja enterijera.

Ne samo da je tu akcenat stavljen na praktičnost, nego se posebna pažnja obraća i na udobnost. Iz tog razloga se obično koristi nameštaj od ratana, ali i od drugih, lakših materijala. Međutim, kada je u pitanju takozvani španski stil uređenja, njega karakterišu, pored ostalog i masivni komadi nameštaja poput trpezarisjkih, odnosno stolova za ručavanje i klub stolova. Neretko se u prostoru nađe i neki stočić za kafu, koji je obično od punog drveta. 

Svi ostali elementi u dnevnoj sobi su obično svedeni i jednostavniji. Primera radi, tepisi su jednobojni u većini slučajeva i izrađeni od jute ili nekog drugog laganijeg materijala. Njihova boja je u većini slučajeva bež ili bela, pa čak i crna. Sve zavisi, u suštini od toga koje boje je ostali nameštaj u dnevnom boravku, odnosno koja boja dominira. Tepih ili neka druga vrsta podne prostirke bi trebalo da bude kontrasne boje, u svakom slučaju. 

Kako oplemeniti prostor?

Da biste upotpunili prostor, koji želite da uredite baš u španskom stilu, biće vam potrebne draperije i zavese. Ne zaboravite kakva klima preovlađuje u Španiji, gde je prisutan takav stil uređenja. Naime, baš zbog toga se obično preporučuje da zavese budu izrađene od prozirnih, lakših materijala.

Zapravo je osnovni cilj da se prozori samo blago prekriju, kako bi sunčeva svetlost ulazila u prostor i dalje. Ukoliko, pak želite da vaš prostor u toku cele godine bude uredan, ali i uređen u španskom stilu obratite posebnu pažnju na boje. Naročito kada su u pitanju draperije i zavese, jer one zaista u velikoj meri upotpunjuju celokupan prostor. 

Ne zaboravite da su jarke boje naročito bitne u uređenju životnog prostora prema ovakvom principu. Zato bi trebalo, primera radi da zavese budu u nekoj nežnijoj i manje upadljivoj boji, a draperije u onoj, koja je em jarka, em kontrasna. 

Podrazumeva se da možete koristiti moderne zavese, ali bi one u tom slučaju trebalo ipak da budu jarkih boja. Idealno je ako je moguće da budu crvene ili narandžaste boje, mada ništa slabiji efekat neće imati ni jasno plava boja ili zelena, recimo. Ipak, najbitnije je da draperije i zavese koje unosite u svoj životni prostor budu, koliko god je to moguće u skladu sa bojama nameštaja. Iako je, u suštini osnov uređenja prostora u španskom stilu kontrast i žive boje, ne bi trebalo u tome preterivati. Posebno kada je uređenje spavaće ili dečije sobe u pitanju.