Kako da se rešite straha od zubara?

Svi smo prošli to, ili još uvek nismo. Stomatološke ordinacije su uvek predstavljale strah i trepet za sve ljude. Problem leži u ljudskoj psihi koja stomatološke ordinacije povezuje, pre svega, sa bolom i nelagodnošću. Zubar često označava sve ono što ne želimo da vidimo, ne želimo da doživimo. Stoga mnogi pomeraju svoje obaveze sa zubima do samog kraja, kako ne bi morali da se stresiraju povodom odlaska do zubara. Razlog može biti i nepoverenje u samog zubara, sumnje u njegovu stručnost ili vam se jednostavno ne sviđa sam prostor,  čini da vam bude neprijatno. Posete se odlažu, ali postoje načini da se rešite straha i oslobodite tenzije koja napaja svaki vaš odlazak na popravku. Najbolje je da shvatite šta tačno utiče na vas, koji je razlog vašeg odlaganja odlaska.

Traume iz detinjstva

Procenjuje se da veći deo stanovništva strahuje od zubara. Istraživanja kažu da je taj broj negde oko 60 do 80% i da skoro svi stanovnici imaju problem sa odlaskom kod zubara. Nekada nije u pitanju strah od bola, već i moguće nepoverenje u kvalitet usluge koju dobijaju u stomatološkim ordinacijama. Međutim, počeci mnogih trauma se mogu locirati u samom detinjstvu. Najčešće je razlog tome odlazak kod školskog zubara. Problem je nelagodnost i neprijatnost koju su svi tada osećali. Primoravati dete da ide kod zubara nikada nije dobra odluka, iako je nekada neophodna. To ume da ostavi trajne posledice koje će naterati dete da zauvek oseća sličnu neprijatnost i tokom budućih poseta. Dete izloženo takvom pritisku i, na kraju krajeva, bolu, često upamti iskustvo kao nešto izuzetno negativno i traumatično.

Miris stomatoloških ordinacija

Naša sećanja često prate detaljni opisi situacija u kojima smo bili. Ukoliko se nešto ističe tokom stvaranja sećanja, naš mozak ume to da zapamti zauvek. Ono što se najčešće ističe kod stomatoloških ordinacija su upravo specifični i neprijatni, mehanički mirisi koji ispunjavaju iste. Nemojte se začuditi ukoliko i godinama nakon prvog traumatičnog iskustva kod zubara i dalje osećate neprijatnost – upravo zbog mirisa koji ste osetili tokom prve posete. Dodatni problem sa mirisom je to što se on, zapravo, nikada ni ne menja. Stomatološke ordinacije imaju svoj miris, specifičan i vrlo lak za prepoznavanje. Stoga, ukoliko povezujete taj miris sa bolom, a znate da vas ponovo očekuje taj miris, vaš um će vam sugerisati da ćete osetiti bol sledeći put kad osetite isti taj miris.

 Sramota

Ono što je verovatno i jedan od najčešćih razloga, o kome se najmanje priča, je upravo sramota zbog jako lošeg stanja u kojem se nalaze pacijentovi zubi. Stomatoloske ordinacije su često mesto osude i pogrdnih reči, upravo zbog loše održavanih zuba koji stomatolozima otežavaju rad i teraju ih da dodatno vode brigu o zubima pacijenta koji, naizgled, potpuno ne brine za svoju oralnu higijenu. Ključno je da zubari ne preteruju sa svojom osudom i da ponude konkretna i dobronamerna rešenja neprijatnih situacija. Poučeni iskustvima iz prošlosti pacijenti često izbegavaju ordinacije baš zbog sramote zbog stanja u kojem se nalazi njihova usna duplja. Oni odbijaju odlazak u posetu jer očekuju nervozu i loše postupanje zubara prema njima tokom lečenja. Ukoliko smetnete to sa uma ili popričate sa zubarom, to može rešiti mnogobrojne situacije.