Kako da odaberete odgovarajuće krunice za zube?

Koliko god mislili da nam je svejedno šta ljudi misle o našem izgledu, skoro da je nemoguće ne pogledati se u ogledalo i zapitati se da li smo najbolja verzija sebe koja možemo da budemo? Da li smo na vrhuncu svoje lepote i da li možda nešto ipak možemo da promenimo? Nešto sitno, što neće boleti, ali što će nam obezbediti dovoljno samopouzdanja da možemo jače da volimo sebe.

Na primer,  oduvek su vam smetali vaši nesavršeni zubi? Ništa strašno! Sada imate toliko mogućnosti da „ispravite“ osmeh bez mnogo muke i odricanja, ali i bez – proteze! Više nije neophodno da mesecima, pa i godinama nosite „fiksne“ proteze jer gotovo sve svoje probleme sa zubima estetske prirode možete da rešite uz pomoć krunica za zube.

Koje vrste krunica za zube postoje?

Najpre treba naglasiti da krunice za zube mogu da reše probleme sa zubima estetske prirode bez obzira na to da li vam nedostaje zub ili je samo okrnjen, da li vam zubi nisu jednake veličine i pravilno raspoređeni ili imate razmak između zuba koji vas jako nervira. Samo je potrebno da se obratite svom stomatologu i – problem može da bude rešen jako brzo!

Kada je reč o vrstama zubnih krunica, postoje metalne i bezmetalne krunice za zube. Metalne krunice za zube su popularnije od bezmetalnih ali samo iz jednog razloga – jeftinije su. Ali, ako su vam kvalitet i estetika važniji od cene i spremni ste da uložite nešto više novca u svoj osmeh, onda bez sumnje treba da nabavite bezmetalne krunice za zube.

U čemu je razlika? Iako su jeftinije, metalne krunice baš i nisu preporučljive za vas, naročito ako želite dobro odrađen posao. One nikako ne izgledaju prirodno i razlikuju se od prirodnih zuba. Vremenom polako propadaju, a dotrajalu metalnu krunicu možete primetiti po srebrnoj, metalnoj liniji koja se nalazi na mestu spajanja. Ako vam pak ovo i nije tako bitno, verovatno će vam biti bitna činjenica da metalne krunice za zube nisu biokompatibilne što znači da je navikavanje na njih često prilično dug proces koji može da traje i do godinu dana, a uz to metalne krunice umeju da izazovu alergijsku reakciju ili zapaljenje desni kod onih sa osetljivijim zubima i desnima.

Bezmetalne krunice za zube

Kada je reč o bezmetalnim krunicama za zube, sa njima nećete imati ovih problema. One možda jesu skuplje ali su definitivno pametnija investicija koja vredi svakog uloženog dinara! Pre svega, bezmetalne krunice za zube se preciznije oblikuju pa će vam kao takve savršeno odgovarati. Na njih ćete se navići odmah, a nema ni govora o alergijskim reakcijama ili zapaljenjima jer su savršeno biokompatibilne. Bezmetalne krunice za zube se lako čiste i održavaju i to ne sami zubi, već i okolno područje. Izrađene su od kristal cirkonijuma, izrazito jakog i izdržljivog materijala (koji se na početku koristio u oblasti svemirske tehnologije!) što znači da su i same otporne na sve uslove – godinama nakon postavljanja ove krunice za zube će i dalje izgledati identično, blistavo i očuvano. Inače, ove krunice za zube zaista izgledaju prirodno i kada su dobro odrađene, nema šanse da primetite razliku u odnosu na prirodne zube.

Dakle, jeste li doneli odluku?