Jednodnevni izleti u Srbiji – dobra prilika da se naša zemlja upozna

Koliko ste često pomislili na odmor za vreme napornog radnog dana? Eh, da mi je bar još 5 dana odmora pa da odem na more ili kako bi bilo lepo da sada mogu da otputujem na planinu, da pobegnem daleko od ove gužve i ludila verovano su samo neke od misli koje prolaze kroz glavu mnogih zaposlenih, posebno onih koji ni nemaju tačno radno vreme ili u najgorem slučaju koji ni nemaju vremena za odmor.

Mnogi vremena za odmor imaju tokom zime, jer sezona radova počinje u proleće, pa sve dok ne padne sneg nema ništa od odmora.

Neki pak na početku svoje karijere, prvih godinu dana nemaju pravo na odmor, pa maštaju o nekom od narednih odmora sledeće godine i tako redom. Međutim, ima i onih koji koriste svaku priliku da odmore, a za to im je dovoljno da pobegnu u prirodu, isključe mobilni teefon i prekinu kontakt sa svakodnevicom bar na nekoliko sati. To zvuči lepo, zar ne? A sigurno se pitate da li je to izvodljivo.

Svakako da je moguće, samo je potrebna dobra organizacija, malo volje i želje i beg od stvarnosti na jedan dan može da postane i deo vašeg života. Što bi se reklo, može se naći na svačijioj mesečnoj to do listi, jer jedna subota ili nedelja mesečno može vam vratiti energije da prebrodite brojne naporne obaveze. Ne verujete? Probajte, pa ćete videti da su nekada sasvim dovoljni jednodnevni izleti u Srbiji da biste se osećali kao novi. A jednodnevni izleti u Srbiji ne moraju da podrazumevaju odlazak na neku od naših najvećih planina, skupocene ručkove ili putovanje od po 4 ili 5 sati kako biste stigli do željene destinacije.

Naime, mnogi Beograđani ni ne znaju da se na samo sat vožnje od centra mogu naći u pojedinim izletištima koja će im pružiti osećaj kao da su stotinama kilometara udaljeni od prestoničke gužve i vreve. Osim što ne iziskuju dugo putovanje, nije vam potrebno ni mnogo novca za beg od stvarnosti nadomak Beograda.

Kako da jednodnevni izleti u Srbiji postanu realnost?

Nedaleko od našeg glavnog grada nalaze se brojni restorani, renovirani dvorci ili restorani u etno stilu koji će doprineti da se osećate daleko od svih. Ukoliko ste se odlučili da jedan dan vikenda provedete u prirodi, evo predloga kako da jednodnevni izleti u Srbiji postani neizostavni i u vašem mesečnom kalendaru obaveza.

Znate li koliko je vremenski potrebno da bi se stiglo automobilom do planine Kosmaj? Manje od sat vremena je dovoljno da biste doputovali do ove šumadijske planine, a sigurni smo da ćete uživati u ponudima nekog od restorana ili kafana i hotela koji se nalaze u blizini. Ako vam je ipak to daleko, jer nemate sopstveni automobil, a ne želite mnogo da putujete, uvek možete skoknuti do Avale, jer treba videti kako izgleda i dokle doseže pogled sa vrha tornja.

Osim što je moguće i posedeti u nekom od restorana, svakako treba posetiti i spomenik koje je posvećen Neznanom junaku, a nikako ne smete preskočiti odlazak na vrh tornja, jer je pogled predivan. Ako ne verujete, onda pravac Avala da to i potvrdite!