Grčevi kod beba – iskustva i kako pomoći?

Grčevi kod beba su stanje u razvoju koje se javlja u najranijem periodu i traje od po nekoliko sedmica do nekoliko meseci. Iskustva su različita i donose i drugačije preporuke o tome kako pomoći bebi pa treba pronaći pravu kombinaciju za pomoć bebi tokom prvih meseci života.

Deci drugačije prijaju različiti načini za smirivanje bebe, od zvukova i muzike koja može da smiri plač, pa do masaža, čajeva i režima ishrane koji sprovodi mama tokom dojenja.

Važno je da vi, kao roditelji, shvatite da je ovo proces kroz koji su mnogi prošli, da je briga razumljiva i da različite stvari mogu da pomognu ili ne kod infantilnih kolika. 

Pedijatrijski pregled je prvi korak

Grčevi kod beba se javljaju između 2-3 sedmice dok je beba mala i u najosetljivijem periodu. Upravo zbog toga je važno svaku promenu opisati pedijatru koji će bebu pregledati i dati mišljenje da li su u pitanju kolike ili neko drugo zdravstveno stanje.

Osim ovoga, lekar će i da da preporuke koje je važno pratiti, a ako pročitate naš tekst videćete da to i jesu saveti za pomoć oko grčeva koji su potpuno bezbedni po bebu.

Grčevi kod beba – iskustva roditelja su različita

Saveti za pomoć mogu da budu različiti i različite stvari mogu da pomognu. Na prvom mestu treba raditi na ublažavanju grčeva pa kreirati umirujuću atmosferu i spoljašnje faktore koji remete dete i uznemiruju je.

Grčevi kod beba će biti blaži ako mama vodi računa oko unosa namernica koje jede jer se to prenosi i na mleko pa utiče na bebu. Važno je isključiti sve što inače nadima – pasulj, grašak, kukuruz, kupus… jer iako na vas ne deluju, bebi mogu stvoriti grčeve.

Važno je i pratiti dete i reakcije jer može da reaguje na neki tip hrane iako to po pravilu nisu namernice koje nadimaju. To se može desiti ako mama jede hranu bogatu testima, belim brašnom, šećerom…

Nakon svakog podoja beba mora da podrigne, a između njih se bebi može masirati stomačić i raditi vežbe za izbacivanje gasova iz creva.

Pedijatar će preporučiti i posebne čajeve za grčeve kod beba i takve stvari se smeju kombinovati u bebinoj ishrani samo ako on odobri, nikako na svoju ruku.

Bebi treba i umirujuća atmosfera

Detetu treba umirujuća atmosfera, a naročito tokom perioda grčeva kada je beba inače uznemirena. Zbog toga se mora kreirati sredina koja će bebu smiriti i usmeriti pažnju na neki drugi način.

Bebe ne vole glasne, nagle zvukove, jako svetlo i boravak u gužvama. Važno je dete smiriti i biti umeren u svim aktivnostima dok je beba sasvim mala. Koliko god je važno da se dete nauči na normalno funkcionisanje u različitim situacijama, ne treba preterivati jer su sva deca različita i imaju različite potrebe.

Dan po dan, sedmica po sedmica i grčevi kod bebe će popustiti, a onda i proći. U početku je svakom roditelju teško, ali se vremenom rutine bebe upoznaju i prepoznaje se šta joj odgovara pa će plača biti manje, a period grčeva biti blaži.