Prvi dani sa bebom – šta vam je sve potrebno?

Već smo puno puta čuli da bebama treba mnogo toga, a to zna da uplaši nove roditelje.

Tačno je da postoji i previše proizvoda, pa to nekad izgleda kao da smo stvari koje su jednostavne potpuno iskomplikovali. A to ne mora da bude tako. Ne postoji jedinstven spisak svega što vam je potrebno za vaše novorođenče. Mnoge stvari su neophodne i dobro je imati pre dolaska bebe, a neke stvari se kupuju kasnije, u hodu, u zavisnosti od vaših i potreba vaše bebe. Ovde ćemo napraviti spisak korisne opreme koja će se pokazati kao pravi saveznik budućih roditelja.

Osnovna oprema koja je neophodna

Kada odredite prostoriju u kojoj će beba spavati, tu postavite krevetac, sa ravnom i črvšćom podlogom. U početku bebe ne koriste jastuk i preporuka je da u krevecu pored bebe ne stavljate nikakve jastučiće ili plišane igračke. Potrebna vam je i posteljina i adekvatan pokrivač ili ćebence. Mnoge mame ne mogu da odole odeći za novorođenče, jer je izbor nikad lepši i veći. Ali bilo bi pametno ne preterivati. Treba vam desetak bodića, zekica, čarapica, portiklica. Ono što će se pokazati kao najkorišćenija stvar su tetra pamučne pelene, koje ćete upotrebiti u mnogim situacijama – da postavite ispod bebe, na svoje rame da beba podrigne, umesto peškira kada treba da prebrišete bebu. Bilo bi dobro da njih imate u većem broju. Osim toga, tu su i proizvodi za higijenu, kao što su blaga kupka i krema za bebe. Kupite i dve flašice i dve cucle za početak. I na kraju, potrebna su vam kolica, kako biste uživali u šetnji sa svojom bebom. Bilo bi dobro beba u kolicima gleda u vas, kako bi bila sigurna i kako biste mogli da imate uvid da li vašoj bebi prija šetnja.

Kengur za bebe smiruje i roditelje i bebu

U prvim mesecima odlazak u šetnju može biti malo uznemirujuć za vašu prinovu. Često se dešava da se bebe rasplaču, pa možemo videti kako mame i tate nose svoju bebu i guraju prazna kolica. To nekad može biti naporno. Zato se mnogi odlučuju da bebu stave u tzv. kengur za bebe, okrenu je ka sebi ili da gleda ispred i tako i jedni i drugi uživaju u šetnji. Ne treba da zaboravimo da bebe vole da ih nosimo, a to je i jako važno za povezivanje u prvim mesecima života. Sem toga, ruke su vam slobodne, pa u toj šetnji možete poneti kafu, možete obaviti kratku kupovinu ili povesti i ljubimca sa vama. Takođe, kengur za bebe pruža vašoj bebi taj ritmički osećaj koji je beba imala u stomaku, pa one u takvoj šetnji mogu da uživaju dugo, a često i odspavaju. A kad beba uživa, uživaju i mame i tate.

Ljuljaška za bebe kao veliki pomagač

Postoji mnogo vrsta ljuljaški za bebe na tržištu, različitih proizvođača, dizajna, dodatne opreme.. Ali ono što je svima zajedničko je da pružaju nekoliko osnovnih stvari svojim malim korisnicima. Pre svega tu su da ih umire, pomalo zabave i pomognu mami kako bi ona imala kratak predah. Ljuljaška bebama pomaže da spoznaju gravitaciju, pomaže im u koordinaciji oko – ruka, a ako prenosite ljuljašku u različite prostorije, samim tim što menjate okruženje bebe, pružate joj mogućnost da što više sazna o svetu oko sebe. Muzika i razni zvuci povoljno utiču na razvoj mozga i povezivanje sinapsi, pa u kombinaciji sa njihanjem pružaju bebi razvoj pun zabave. Pa tako dok radite neke kućne poslove, kuvate ručak ili vam treba mali odmor, beba će biti na sigurnom i nećejoj biti dosadno.
Kako vaša beba napreduje i raste, a i vi zajedno sa njom, sami ćete videti i odlučiti šta je još potrebno. Najčešće to bude prostirka za pod, kako bi se beba pravilno razvijala i još nekoliko rekvizita u vidu šarenih igračaka, lopti i zvečki. Zatim, kako budete uvodili čvrstu hranu, moraćete da obezbedite i hranilicu za bebe, koju ćete dugo koristiti, sve do druge, treće godine. Svakako, izbor opremeje veliki i raznovrstan, tako da ćete sigurno pronaći sve što treba vama i vašoj bebi.