Fejsbuk zna tačno šta radite

Društvena mreža koja se svima uvukla „pod kožu“ jeste Fejsbuk. Bilo da ga koristite u poslovne svrhe ili pak privatno, sati i sati znaju da prolete ko rukom odnešeni. Taj rad na internetu, odnosno u ovom slučaju Fejsbuku, treba da bude pravilno i ravnomerno raspoređen kako ne bi preraslo u zavisnost za internetom, tj. Fejsbukom. Fejsbuk kampanje, igrice, čet sa prijateljima sve je na jednom mestu. Ali, da li je taj isti Fejsbuk baš toliko drag i bezbedan, ili zna i da pokaže svoje pravo lice.

 

Fejsbuk je uvek korak ispred Vas

 

Kako bi prikupio relevantne i za njega važne podatke, Fejsbuk pomoću mikrofona telefona, koji predstavlja dobar primer prisluskivaca, neprestano prisluškuje svoje korisnike. Nakon jednog takvog prisluškivanja ova društvena mreža će prikazati relevantan oglas koji je bio tema razgovora korisnika. Ukoliko, recimo, pričate sa nekim sagovornikom o izboru apartmana ili hotelske sobe u inostranstvu, Fejsbuk će Vam u rekordno kratkom periodu ponuditi oglase baš na ovu temu.

Takođe, primetno je da se relevantni oglasi pojavljuju i nakon surfovanja i pretraživanja tačno određenih tema.

Iz vrha ove poznate kompanije kažu da se ovi prisluškivači ne koriste kako bi špijunirali njihove korisnike, već da bi oni bili bliži sa svojim prijateljima. Recimo, ukoliko je neki od njih pročitao knjigu, koja mu se uzgred svidela, da može da podeli utiske sa svojim prijateljima.

facebook-1903445_1920-compressed

Uvek postoji jedno veliko ali

 

Da li je baš to tako ili postoji i druga strana medalje? Fejsbuk zna o nama mnogo više nego što uopšte možete i da zamislite.

Music and TV identifications opcija veoma je popularna za prikupljanje podataka. „Weeping Angel“, program koji konvertuje „Samsungove“ pametne televizore u mikrofone. Na taj način su tajne službe bile su u mogućnosti da slušaju razgovore koji se vode u blizini, koji se zatim uz dobijanje dodatne opcije lažnog gašenja televizora lako hakuju.

Uz pomoć opcije Nearby Friends Fejsbuk uspešno prati Vaše kretanje, ali i kretanje Vaših prijatelja.

Velika pretnja po privatnost korisnika nastaje kada se ulogujemo na neki od sajtova koji zahteva da mu pristupite baš sa Fejs nalogom. Na taj način Vi ste saglasni da iste poverljive podatke prepustite i drugim sajtovima.

Preko 200 miliona ljudi je instaliralo Fejsbuk Mesindžer na neki od svojih pametnih telefona. Ali, da li ste tom prilikom pročitali Uslove korišćenja. Ako ste samo „preleteli“ preko njega ili ga niste ni pročitali onda Vam je verovatno promaklo da ista aplikacija ima dozvolu da poziva brojeve korisnika i šalje SMS poruke bez njihovog znanja, pregleda istoriju poziva i kontakata, snima, slika i pristupa poverljivim ličnim podacima korisnika. Kontaktima Fejsbuk može pristupati i pomoću Contact Sync opcije.

Ništa ne može da promakne Fejsbuku, pa tako ni vesti da ste trudni, da se ženite, odlazite u vojisku. Prateći heštag oznake i čestitke ova društvena mreža zna i to.

Opcija DeepFace ima pristup slikama od čijeg će Vas broja zaboleti glava. Upravo ova opcija koristi kameru čak i kada je ona neaktivna. Stoga od stručnjaka za bezbednost nam stiže savet i preporuka da je prekrivamo kad god je ne koristimo, jer, sa druge strane, sajber kriminalci koriste takve kamere kako bi došli do poverljivih podataka kako bi ucenjivali korisnike.