Drvo oplemenjuje stan  

 

Odavnina se drvo koristi u gradjevinarstvu. Drvo je prirodni element koji na čoveka deluje pozitivno i opuštajuće. Pošto ljudima sve više nedostaje priroda, uvodjenje drvenih elemenata u stanove, kuće, vikendice i druge prostore u kojima borave omogućava ljudima ponovnu “konekciju” sa prirodom. Drvo se može na različite načine, bilo gradjevinski bilo dekorativno, upotrebiti prilikom uredjivanja stana. Drveni mogu biti podovi, kuhinje, komadni nameštaj, ali i zidne obloge. Takodje, stilski gledano drvo se izvrsno uklapa i u tradicionalne ali i u moderne ambijente u kojima je zastupljeno minimalističko uredjenje. Mogućnosti kombinovanja su velike jer postoje različiti dezeni, prelivi i boje drveta.

Akcentovanje prostora različitom upotrebom drveta

Drvo se pored uobičajenog korišćenja za podove (parket, brodski pod) može koristiti na zidovima i u različitim prostorijama u stanu. Rustičnim šarmom će odisati stan ili vikendica u kojem je npr. stepenište obloženo obradjenim drvetom, a atmosfera dnevne sobe se može poboljšati ako se jedan zid akcentuje drvetom. U radnom prostoru prijatnost i produktivnost se mogu postići akcentovanjem zida iznad radnog stola drvenim elementima koji će “doneti” inspiraciju iz prirode. Zahvaljujući tehnologiji kojom se drvo oblaže zaštitnim slojevima moguće je koristi produkte od drveta (delove nameštaja, daske za oblaganje zida,..) i u kupatilu i tako dodati neobičnu notu u ovaj deo stana.

Drvo svuda oko nas u stanu

Pored drvenog lavoboa u kupatilu, u kuhinji će drveni radni pult ili kuhinjsko ostrvo zauzeti centralno mesto i omogućiti da kuhinja bude centar porodičnih dešavanja. Korišćenje različitih dezena i načina obrade drveta pored toga što će ulepšati kuhinju i trpezariju doprineće i toploj porodičnoj atmosferi. Podovi, zidovi, trpezarijski sto i ostali nameštaj u jednoj prostoriji mogu se nijansirati različitim bojama drveta i stvoriti osećaj “ušuškanosti”. A osećaj prijatnosti će gosti osetiti čim udju u stan ako se prirodni materijali i drveni elementi nadju u predsoblju i hodniku.

Drveni detalji

Obradjen ili ne, nameštaj od drveta, se izuzetno lepo slaže sa drugim materijalima. Sve popularniji materijali prilikom uredjivanja enterijera stanova su staklo i metal koji se odlično slažu sa drvetom jer se medjusobno dopunjuju a ponekad stvaraju i interesantan kontrast. Kombinacija tridesetak godina starog išmirglnog ormara sa novim ručkama od kože, ćilima na bajcovanom brodskom podu i  metalno-drvene police sa knjigama učiniće prostor unikatnim i zanimljivim. Da biste se kod kuće osećali lepo i opušteno nije neophodno da imate velik drveni nameštaj ili velike površine od drveta, već to možete postići sitnim detaljima od drveta. Vaše uspomene u malim drvenim ramovima na polici od neobradjenog drveta, bajcovana hoklica sa cvećem ispod ukrasne kućice za ptičice ili staklena vaza sa šišarkama i žirovima sa poslednjeg izleta oraspoložiće vas kad se umorni vratite s posla kući.  Unesite prirodu u svoj život, ambijent u kom radite, spavate ili se družite.