DA LI POSTOJE BEZBEDNE ŠERPE, LONCI I TIGANJI ZA PRIPREMU ZDRAVE HRANE?

Sigurno ste primetili da svetski poznati kuvari spremaju hranu u šerpama i tiganjima koji liče na prastaro posuđe iz vremena naših prabaka. Deluje čudno da se u XXI veku, najveći svetski stručnjaci za spremanje hrane, vraćaju na stare metode, a razlog je veoma jednostavan. Najskuplju stvar koju čovek ima jeste zdravlje i zato ga pametni ljudi čuvaju na svaki mogući način, a pre svega putem ishrane. Prastara izreka „ zdravlje na usta ulazi “ vremenom je postala veoma sporna, jer najveći broj bolesti i to onih najtežih, dolazi nam baš preko hrane koju konzumiramo. Hrana može biti ne zdrava iz više razloga, a jedan od najčešćih je način pripreme, kao i vrsta posuđa u kojoj se priprema. Spremanje sa mnogo rafinisanih ulja, zagrevanje hrane, odvajanje štetnih kancerogenih materija sa posuđa i njihovo mešanje sa hranom, neki su od osnovnih razloga da se zapitamo – ima li leka, postoji li posuđe koje će nam obezbediti bezbednu pripremu hrane bez kancerogenih materija?

LIVENO ( TUČENO ) POSUĐE – NAŠA TRADICIJA!

Liveno posuđe pokazuje se kao ubedljivo najbezbednije za pripremanje hrane. Ovaj tip posuđa koristi se barem 2000 godina unazad, od drevne Kine, do stare Evrope i dugo je bio nezamenljiv u ljudskoj upotrebi. Liveni tiganji koriste najmanje ulja i to nije priča o uštedi novca, mada ni to  nije zanemarljiva stavka. Za spremanje u livenom tiganju, dovoljan je tanak sloj ulja, hrana neće izgoreti, niti će se zalepiti, a ukus je znatno bolji. Na ubrus je dovoljno staviti malo kokosovog, lanenog ili suncokretovog ulja i razmazati po površini toplog tiganja i prirema obroka može da počne. Samo čišćenje i održavanje je vrlo lako i kada ga održavamo pravilno ( bez grebanja i struganja ), ono je zapravo večno. Liveno, gusano posuđe možete koristiti na svim vrstama vatre – od ringli preko indukcione ploče, do obične vatre u prirodi. 

Drugi predlog je dvostruki gril tiganj od livenog aluminijuma. Sa magnetnom dvostrukom drškom, slojevima kamene prevlake, silikonske zaptivke koja smanjuje dim, mirise i prskanje ulja, dovoljno je nekoliko kapi maslinovog ulja i možete započeti kuvanje sa obe strane. Hrana ostaje meka i sočna, daje pravu simfoniju ukusa, a pritom je puna minerala.

NEZAOBILAZNI DUBOKI I ELEKTRIČNI TIGANJI

Za gotovo sve vrste kuvarskih tehnika, duboki električni tiganj je neizostavan, vrlo je raznolika njegova upotreba, pa stoga ne čudi njegova popularnost. Izuzetno je izdržljiva posuda, sa puno slojeva premaza koji omugućavaju brže kuvanje sa manje masti i ulja. Odlično sprovodi toplotu, a čišćenje je veoma jednostavno i brzo. Zbog bržeg spremanja ukusne hrane, ovaj tiganj ima mali utrošak električne energije, pa ga koristite za kuvanje, pirjanjenje, grilovanje, barenje, prženje i podgrevanje. S obzirom da ima poklopac od kaljenog stakla, vruć vazduh cirkuliše unutar tiganja. Štedi vas muka oko čišćenja šporeta i možete zbog velike površine da spremate i dva jela odjednom. Palačinke su gotove sa samo jednom kapljicom ulja, bez lepljenja i zagorevanja, pa ćete većoj porodici brže spremiti ovu poslasticu.

Što se više zna o bezbednoj i pravilnoj pripremi hrane, više se shvata značaj posuđa i mudrije ćete investirati u vaše kuhinjsko posuđe.