Da li je danas teško pronaći adekvatnog prevodioca za ruski jezik?

 

Ako ste se nekada našli u situaciji da vam je bio neophodan prevod nekog važnog teksta ili dokumenta sa srpskog na ruski jezik, verovatno ste se zapitali sa kakvom lakoćom ćete uspeti da pronađete osobu koja bi mogla u tome da vam pomogne.

Poznato je da je danas ruski jezik manje zastupljen posebno ako izvršimo poređenje sa nekim prošlim vremenima kada se mnogo veća važnost pridavala ovom jeziku. Današnje vreme nosi sa sobom neke novine i promene posebno kada govorimo o upotrebi određenih stranih jezika na našem govornom području. 

Koliko je ruski jezik generalno zastupljen na našem podneblju?

Nekada je ruski jezik pored maternjeg srpskog jezika bio glavni sporedni jezik u našem obrazovnom sistemu. Poslednjih godina, vremena su se malo promenila, pa ga u današnjoj školskoj nastavi skoro i nema. Možemo reći da ga zamenili engleski, ali i nemački koji sve više dobija na svojoj popularnosti i zastupljenosti u školstvu.

Ipak, to ne znači da je ruski jezik potpuno iščezao iz upotrebe na našem podneblju. Možda ćete se iznenaditi saznanjem o tome koliko naših glumaca odlično govori ovaj jezik, a neki od njih svoju šansu za razvoj karijere i profesionalno usavršavanje vide upravo u nekom od većih gradova Rusije. 

Ako analiziramo koliko je ruski jezik zastupljen na svetskom nivou, statistički podaci iz 1999. godine nam ukazuju na to da je te godine ruski jezik bio na četvrtom mestu kada govorimo u najuticajnijim jezicima na svetu. 

Ukoliko fokus stavimo na pitanje da li danas, ukoliko nam je potrebno, možemo bez problema da angažujemo neku stručnu osobu oko prevoda nekog teksta sa maternjeg na ruski jezik, odgovor je pozitivan. Danas bez velikih teškoća možete pronaći osobu koja je po struci prevodilac za ruski jezik. Ipak, prilikom samog izbora, budite dovoljno oprezni kako biste izabrali prevodioca koji će na profesionalan način odraditi svoj deo posla. 

Prevodilac za ruski jezik – kako ga pronaći?

Mnoge agencije danas među svojim uslugama nude i usluge prevođenja raznih vrsta tekstova od poslovnih, stručnih, do opštih i književnih tekstova sa srpskog na ruski jezik. Isto tako, ako vam je potreban prevodilac za usmeno prevođenje, angencija vam može obezbediti pouzdanog i profesionalnog prevodioca koji u  svom iskustvu ima dugi niz godina kontinuiranog rada u ovoj sferi. 

Pored toga, to može biti i osoba koju lično poznajete a za koju ste sigurni da odlično govori i piše ruski jezik. 

Danas možete za sebe angažovati prevodioca za ruski jezik za najrazličitije vrste oblasti, od medicine, ekonomije i prava, do oblasti mašinstva, građevinarstva i sl. Za dobar i dosledan prevod, potrebno je da prevodilac ima višegodišnje iskustvo kao i da tekst bude preveden u originalnoj formi. 

Koje su osobine koje krase svakog dobrog prevodioca za ruski jezik?

Da biste bili stoprocentno sigurni u to da ste izabrali pravog prevodioca koji neće izneveriti vaša očekivanja, najbolje bi bilo da se pre samog angažovanja raspitate o tome kakve su njegove reference. Dobar i pouzdan prevodilac mora savršeno poznavati gramatiku ruskog jezika,a preporuka je da se oslonite na prevodioce koji su po zanimanju diplomirani filolozi ili kojima je ruski maternji jezik.