Čari Jadranskog mora i odabir štapova za pecanje

Gotovo da svakog muškarca privlači ribolov. U ovoj borbi između refleksa i inteligencije, muškarac doživljava adrenalinsko uzbuđenje. Ponekad se ljubav prema pecanju pretvara u hobi prilikom kojeg se odigrava pravi relaksacioni ritual. Štapovi za pecanje, mašinice, raznovrsni mamci, čamci, jedrilice i specifični profesionalni pribor mogu ovaj hobi učiniti zaista zanimljivim, pogotovo kada su spojeni u jedno – more i ribolov.  

Pecanje na Jadranskom moru

Entuzijazisti u ribolovu često posećuju druge zemlje i gradove u potrazi za boljim uslovima pecanja i neobičnim vrstama riba. Jadransko more za većinu pecaroša idealno je mesto zbog svoje specifične klime i odsustva struje. Ovo more obiluje sa više od 500 vrsta riba i to su uglavnom krupne ribe visokog kvaliteta. Rekreativnim pecanjem na Jadranskom moru moguće je uhvatiti tunu, skušu, morsku jegulju, brancina, morskog psa, marlinke, sabljarke i tako dalje. Za pecanje koje je dozvoljeno od aprila do početka novembra koristi se posebna oprema, mnoštvo kuka, hranilice – hobotnice, dagnje i lignje, teški plovci i najčešće fiber štapovi. 

Čista voda Jadranskog mora, interesantne uvale, morski grebeni – privlače svake godine veliki broj pecaroša širom sveta. Morski ribolov duž toka Jadrana interesantan je ali i zahtevan hobi. No, ovaj hobi može se fantastično kombinovati sa porodičnim odmaranjem na plaži, boravkom na plovilu, raznim izletima i obilascima okoline. 

Štapovi za pecanje na moru 

Pecanje na moru ima znatne razlike u odnosu uobičajenog, rečnog pecanja. Stoga, oprema mora biti posebno prilagođena. Pecanje u morskoj vodi zahteva veće veštine i amateri najčešće ne mogu efikasno obavljati ovaj zadatak. Štapovi za dubinsko pecanje moraju biti jaki i imati sposobnost da dobace do velike udaljenosti. 

Dužina šipke štapa najbolje je da bude oko 4 metra. Bilo da je u pitanju pecanje sa čamca, sa stene ili sa obale, u morskom ribolovu za hvatanje krupnih riba grabljivica koriste se mašinice za pecanje, konopci, jake kuke i hranilice. Ukoliko ste se odlučili za pecanje sa čamca, možete se informisati od lokalnih ribolovaca po pitanju dobrih mesta za plen. Stručnjaci preporučuju da se promatraju galebovi jer oni svojim kružanjem vide ribu iz daljine. Štapovi za pecanje, pre svega oni na predenje poput varaličarskih, bolonjez i drugih teleskopskih vrsta biće pun pogodak za morski ribolov.

Dobrobiti morskog ribolova

Tokom aktivnog odmora na Jadranskom primorju i uranjanja u osobenosti ribolova, morski vazduh svakog pecaroša napuniće energijom. Pored toka, sunčeva svetlost nadoknadiće količinu D vitamina i doprineti zdravlju. Vreme koje čovek posveti sebi na bilo koji način važno je za emotivnu i psihičku ravnotežu. Svaki ugodan doživljaj, pozitivne emocije i neuobičajene avanture za organizam imaće povoljan uticaj tako što će pre svega jačati imunitet. Prednosti morskog ribolova su velike. 

Produktivna atmosfera, okupljena porodica, strast prema moru u jurišu na ulov najrazličitijih vrsta riba doprineće pravom „ključanju“ emocija i opuštanju. Izlet brodićem podsetiće vas na to koliko prirodno morsko okruženje može biti lepo, a oni smeliji mogu se odvažiti i u pokušajima ronjenja. Spretnost u najrazličitijim uslovima i neoubičajena iskušenja biće pravi test karaktera. Slobodno vreme provedeno na ribarski način, uz talase mora neće vas ostaviti ravnodušnima, niti bez sjajnog ulova.