Blistav osmeh zlata vredi!

Kada čujete da se za nekoga kaže da ima blistav osmeh, šta vam prvo pada na pamet? Neko najpre pomisli na pastu za zube, neko na genetski nasleđenu predispoziciju, a neko na zdravu ishranu. Mešutim, nekada blistav osmeh zapravo jeste posledica redovnih stomatoloških pregleda. Veliku ulogu igra i genetski nasleđena predispozicija, ali i zdrava ishrana. Sve u svem, kada se zdrave navike, dobra genetika, redovni pregledi i održavanje oralne higijene spoje onda sigurno neće savršen osmeh izostati.

A šta kada nešto od ovih faktora izostane? Iako se čini da je genetika presudna i da se protiv nje ne može, treba imati na umu da se neke navike stiču u detinjstvu. Čik i da je dete nasledilo lošiji kvalitet zuba od svojih roditelja, vi to ne možete da znate dok ono ne odraste i dok mu se ne formiraju stalni zubi. Zato bi prvo trebalo da detetu uvedete zdrave namirnice bogate mineralima i vitaminima u ishranu, pa tek onda da brinete o genetici. Ako se na vreme postave dobre osnove, onda se kasnije mogu preduprediti mnogi problemi i neželjena dejstva. Zato se potrudite da ispravite neke greške koje ste pravili kako bi vaša deca imala manje problema.

Navike su ključne!

Koliko ste puta čuli da neko nešto neće da uradi, jer nije navikao na to. Kada bi se svako zapitao o sopstvenim navikama, mnogi bi shvatili da je neke navike trebalo na vreme menjati. Ako govorimo o kvalitetu zuba i oralnom zdravlju, treba naglasiti da je pravilna ishrana uz redovno održavanje oralne higijene veoma važna. Tome dodajte i redovne kontrolne preglede i vaši zubi će biti blistavi i lepi, a vi nećete morati da razmišljate kako da popunite praznine u vilici.

Ako kojim slučajem dođe do ispadanja zuba, onda razmišljajte kako da ih nadoknadite. U tom slučaju su zubni implantati dobro rešenje za vas. Zubni implanti se danas ugrađuju brzo i lako, a kada se integrišu u kost, onda sledi nadogradnja krunice zuba. Zubni implanti su efikasan način da nadoknadite prazninu posebno ako je reč o prednjem delu vilice ili pak ako se radi o gubitku više uzastopnih zuba. Nemojte sebe dovoditi u situaciji da u srednjim godinama već razmišljate o tome koji su zubni implanti odgovarajući. Vodite računa na vreme o zdravlju sopstvenih zuba, jer nikakvi zubni implanti vam neće pomoći, ako vi prvo ne mislite o sebi i sopstvenom zdravlju.

Dok kod nas postoji mnogo ljudi koji sve rade u poslednji čas, pa tako i kod stomatologa odlaze kada već ne mogu da izdrže bolove, zapamtite da takvim ponašanjem ne dobijate ništa, već samo gubite. Ako ste zanemarili krvarenje desni tokom pranja zuba i ne obraćate pažnju na otok i crvenilo, nemojte da se začudite ako vaš stomatolog ustanovi da patite od parodontopatije ili ne daj, Bože, zubi krenu da vam ispadaju sami od sebe. Tada leka nema, jer vas je upala desni uzela pod svoje, dovela je do ozbiljnijeg oboljenja kakvo je parodontopatija, a onda je došlo i do ispadanja zuba. Kao što rekosmo, navike su čudo i dobre navike ne treba menjati. One manje dobre navike, svakako treba menjati.