Atopijski dermatitis kod dece

Deca koja imaju atopijski dermatitis, najčešće imaju veoma osetljivu kožu. Kada govorimo o atopijskom dermatitisu kod dece, često mislimo na ekcem, ali je istina da da ekcem zapravo obuhvata širu grupu stanja kože.

Atopijski dermatitis može biti:

 • Akutni – koža je isušena i ljušti se. Rane koje nastaju često su vlažne.
 • Hronični – zahvaćene koža je ispupčena, zadebljana i isušena, a veoma često se peruta.

U oba slučaja prateći simptom je svrab.

Roditelji bi trebalo da znaju da je atopijski dermatitis stanje kože koje nije zarazno, pa ga dece ne mogu međusobno preneti. 

Kako je atopiski dermatitis zapravo alergijsko stanje, njega prate i druga alergijska stanja – astma i alergijski rinitis. Deca čiji roditelji su u detinjstvu imali ili još uvek imaju atopijski dermatitis i sama imaju veću šansu da ga imaju.

 

Simptomi atopijskog dermatitisa

Najizrazitiji simptom atopijskog dermatitisa je veoma suva koža. Osim toga koža je stalno upaljena, crvena, ljuspa se i/ili peruta. Osetljiva koža često i natiče, a na njoj se pojavljuju i plihovi, kao i papilice, odnosno sitne crvene izrasline.

Deca sa atopijskim dermatitisom se gotovo uvek češaju, naročito kada su pospana. Češanje, naročito ono nekontrolisano, pogoršava stanje kože.

Mesta na telu na kojima se iritacije pojavljuju su: pregibi ruku, podlaktice, oko zglobova iznad šaka, podkolenice, obrazi, celo lice i glava.

Simptomi se pogoršavaju kada je dete izloženo alergenima ili nečem drugom što dovodi do iritacije kože – pesak, sapun, deterdžent, dim cigarete… 

 

Kako prepoznati atopijski dermatitis

Osim svraba, sa kojim deca zaista stalno imaju problem, ovo stanje možete prepoznati i na osnovu sledećih vidljivih manifestacija:

 • koža je suva i peruta se
 • otečenost i crvenilo
 • svetli “pečati” na licu
 • isušene i ogrubele regije kože
 • tamnija koža očnih kapaka i podočnjaka
 • osip
 • sitna ispupčenja nalik plihovima
 • iritacije kože oko očiju, usta i ušiju

Kod male dece promene na koži zbog atopijskog dermatitisa se najčešće javljaju na unutrašnjoj strani podlaktica i laktova, oko usta, na člancima i zglobovima.

Mala deca su, zbog nekotrolisanog češanja mnogo više sklona infekcijama i dodatnoj iritaciji kože.

 

Tipovi atopijskog dermatitisa

Najčešći tipovi atopijskog detmatitisa koji se javljaju kod dece su:

 • Kontaktni dermatitis – On se pojavljuje kada koža dođe u dodir sa određenim supstancama, alergenima ili materijalima.
   
 • Neurodermatitis – Ovu vrstu karakteiše to što se iritacije kože najčešće javljaju u trenucima opuštanja ili pred spavanje. Crvenilo i svrab se tada javljaju samo na jednoj ili na dve regije na telu.
 • Dihidrotični ekcem (dishidroza) – Ovo je karakteristična pojava koja se manifestuje pojavom plihova na prstima, dlanovima i tabanima.

Lečenje 

Kada je u pitanju lečanje atopijskog dermatitisa lekari su najčešće stava da se on ne može izlečiti, ali se simptomi mogu ublažiti, pa on zbog toga postane podnošljiviji. Dakle, ako se simptomi drže pod kontrolom, a dete manje izlaže okidačima i izazivačima iritacije kože, atopijski dermatitis će se blaže manifestovati.

Najefikasniji i najbolji tretman za dete koje ima atopijski dermatitis jeste stalna hidratacija kože. Zdrava koža koja ima uspostavljenu zaštitnu barijeru je manje sklona upalama i iritaciji. 

Zato je važno da prilikom kupanja deteta koristite odgovarajuće kupke i šampone posebno pravljene za suvu kožu. Takođe, izbegavajte da dete provede puno vremena u kadi jer na taj način tekođe može doći do isušivanja kože.