Analiza krvne slike

Analiza krvne slike u laboratorijama može biti značajan faktor u dijagnostikovanju mnogih bolesti, koje se pojavljuju sve češće bez ikakvih simptoma. Značaj analize krvi veoma je veliki i znatno sve više doprinosi otkrivanju bolesti odnosno razvijanju metoda i lečenja istih. Vađenje krvi je kratkotrajan proces, koji će omogućiti vama i vašem lekaru da za kratko vreme uvidite da li se pojavio problem u vašem zdravstvenom stanju. Isto tako, pored mnogobrojnih bolesti, analiza krvne slike u laboratorijama tu je i da pomogne u otkrivanju različitih nedostataka kao što su vitimani, gvožđe i ostali neophodni elementi za razvoj i vitalnost. Pored osnovnih elemenata krvi, analizom krvi mogu se odrediti i vrednosti hormona, šećera, tumor markeri, postojanje bakterija i virusa i još mnogo toga.

Da bi vrednosti koje se dobijaju iz analize krvne slike u laboratoriji bile ispravne, potrebno je ispoštovati određene zahteve pre vađenja krvi.

Pre vađenja krvi

Krv se uglavnom vadi iz vene sa jedne ruke, a zo to je potrebno u laboratoriju doći u ranim jutarnjim časovima, odnosno odmah nakon ustajanja. Obavezno se pre vađenja krvi izbegava uzimanje doručka ili bilo kakve hrane, napitaka, sokova i kofeina, a poželjno je izbegavati i konzumaciju cigareta. Sam proces vađenja krvi u laboratoriji traje samo par minuta, i izvodi se u sedećem ili po potrebi ležećem položaju. Nakon toga, pacijentu se naglasi da nastavi sa sedenjem još par minuta, kako bi se odmorio, pa se onda može vratiti svojim aktivnostima, doručkovati i popiti kafu.

Referentne vrednosti u krvi

Najčešće se kod uzimanja krvi i krvne analize rade biohemijske analize u koje spadaju određivanje vrednosti za eritrocite, trombocite, limfocite, leukocite.

Zatim se često izvode analize masnoće u koje spadaju holesterol i trigliceridi, proverava stanje bubrega gde se očituju vrednosti uree i kreatinina, proverava stanje jetre odnosno vrednosti alt i bilirubina i gvožđe. Po potrebi ili sumnji na određene bolesti lekar može dodatno zatražiti krvne analize u laboratoriji iz kojih će se izvaditi vrednosti određenih materija čije vrednosti mogu ukazati na određeno oboljenje. Referentne vrednosti krvne slike razlikuju se za određene segmente. U medicini se referentne vrednosti u večini slučajeva razliku između polova, ali i po godinama starosti, gde su referentne vrednosti kod dece različite u odnosu na vrednosti krvne slike kod starijih osoba. Isto tako, trudnice imaju malo različitije nivoe vrednosti u analizi krvne slike zbog stanja u kome se nalaze. Iako se normalne vrednosti mogu naći na vašim rezultatima, ovde možete pročitati koje su normalne vrednosti u krvi prilikom analize.
Ovo su normalne vrednosti u krvi:

KRVNA SLIKA

– Eritrociti – normalno: 3,8 – 5,8 xE12/1
– Leukociti – normalno: Odrasli 3,8 – 10; Deca 5 – 13xE9/l
– Trombociti – normalno: 150-400 xE9/l
– Sedimentacija eritrocita – normalna:2-12 mm/h mm/2h
– Proteini – normalni: 66-87 g/l

STANJE JETRE

– ALT – normalna: 8-41 IJ/I
– AST – normalna: 7-38 IJ/I
– Gama GT – normalna: Muškarci 8-40; Žene5-35IJ/I
– Bilirubin ukupni – normalan: 1,1-18,8 umol/l

MASNOĆE

– Holesterol – preporučen < 5,2; visok > 6,2 mmol/l
– HDL holesterol (dobar) – preporučen > 1,54; nizak < 1,0 mmol/l
– LDL holesterol (loš) – preporučen < 2,6; visok > 4,1 mmol/l
– Trigliceridi – preporučen < 1,7; visok > 2,3 mmol/l

STANJE BUBREGA

– Urea – normalno 1,7-8,3 mmol/l
– Kreatinin – normalno: muškarci 62-106; žene 44-80 umol/l

KOŠTANA SRŽ

– Gvožđe – normalno: muškarci 10,6-28,3; žene 6,6-26,0 umol/l

Na osnovu ovih datih vrednosti, možete sami pročitati rezultate vaše krvne slike, međutim najbolje je rezultate odmah odneti svom izabranom lekaru ili lekaru koji je dao uput za analizu krvi, kako biste u potpunosti bili sigurni u kompletnu analizu. Nakon čitanja rezultata, lekar će vas posavetovati o daljim merama lečenja, dati preporuke za ishranu ili eventualni odmor. Pored očitavanje krvne slike, u laboratorijama se mogu izvršiti i druge brojne analize, koje mogu odrediti dalji tok terapije i životnih aktivnosti, naravno uz savete lekara koji vode celokupni proces lečenja.