7 najvažnijih satova u istoriji

Kroz istoriju su postojali mnogi popularni satovi, satovi koji su svoju slavu stekli zbog modernog ili neobičnog dizajna ili tehnoloških inovacija. Ipak, veoma mali broj satova dostigao je nivo koji im je dao horološku besmrtnost i koji je ostavio trag u razvoju časovničarstva, a mi vam predstavljamo sedam najvažnijih.

ZENITH EL PRIMERO

Zenith el Primero, ili ’’prvi’’ na španskom, pojavio se 1969 godine a svoje mesto na ovoj listi zauzima zbog jednog veoma važnog razloga – njegovog mehanizma. Zenith je u modelu el Primero ugradio automatski hronograf, prvi na svetu. Iako su i drugi automatski mehanizmi hronografa bili predstavljeni u približno istom vremenskom periodu, ipak je prototip el Primero je bio prvi, sa svojih neverovatnih 36.000 vibracija na sat, koje su mu pružale, do tada, neviđenu preciznost.

OMEGA SPEEDMASTER PROFESSIONAL „MOONWATCH“

Iako su svi satovi na ovoj listi posebni, za ovaj se može reći da je malo ’’posebniji’’ od ostalih. OMEGA Speedmaster Professional je nošen je u prvoj američkoj svemirskoj šetnji, kada je astronaut hodao Mesecom, na čuvenoj misiji Apolo 11. Prvobitno je bio dizajniran kao trkački i sportski sat, da bi na kraju bio jedini sat koji je prošao NASA-ina stroga kvalifikaciona testiranje i odleteo u svemir.

BREITLING NAVITIMER

Kao što je slučaj i sa mnogim drugim istorijski važnim satovima na našoj listi, tehnološki napredak, koji mu je i dao status legendarnog, osmišljen je sa određenom svrhuom, u ovom slučaju da pilotima omogući da izvrše sve neophodne proračune koji se tiču leta uz samo jedan pogled. Veoma brzo Navitimer je postao sastavni deo opreme svakog pilota, da bi zatim, veoma brzo našao put i do zglobova ljubitelja satova u drugim životnim sferama.

IWC FIRST PILOT’S WATCH

Kao i prethodni sat sa ove liste, prvobitno je bio dizajniran za vazduhoplovnu industriju, i predstavljao je pravo revolucionarno dostignuće. IWC first pilot’s watch je bio u stanju da podnese visok pritisak i rizazovne uslove u ranim verzijama kokpita, a da pritom i dalje održava pouzdano, tačno vreme do milisekunde. Jednostavan i smeli dizajn brojčanika sata i dalje ostavlja utisak uglađenog i modernog, dok istovremeno ostaje lako čitljiv.

ROLEKS SUBMARINER

Kultni status ovog sata jeste bio osiguran nakon što su ga u nekoliko filmova o Džejmsu Bondu nosili i Šon Koneri i Rodžer Mur Predstavlja jedan od prvih i odličnih časovnika napravljenih za ronioce, a svetu je predstavljen 1954 godine. Imao je rotirajući okvir, ostavku od velike važnosti za ronioce, i mogao je da podnese dubinu od 100 metara.

BREGUET TOURBILLON

Abraham-Louis Breguet je 26. juna 1801 godine dobio patent za novi tip regulatora, Tourbillon. Ovaj pronalazak, koji je zauvek promenio časovničarstvo, na genijalan način se suprotstavio sili gravitacije u cilju preciznijeg merenja vremena.. Prvi Tourbillon se u prodaji našao 1806 godine, a predstavljen je na izložbi u Parizu gde je postao trenutna senzacija među evropskom elitom.

SEIKO KUARTZ ASTRON

25. decembra 1969. godine Seiko je ostavio neizbrisiv trag u industriju satova izdavanjem prvog kvarcnog sata na svetu, Kuartz Astron. Seiko kasnije jeste podelio patente, ali je postavio novi standard, dok je eksplozija kvarcnih satova izazvala je pregrupisavanje i preračunavanje u industriji satova, nama poznato i kao „Kvarcna kriza“. Jedan od kasnijih modela Astrona postaće prvi GPS solarni sat na svetu.