3 zanimljive činjenice o srpskoj zastavi

Zastava, himna i grb predstavljaju nacionalna obeležja i zvanične simbole jedne države. Mi se danas raspoznajemo po himni „Bože pravde“ i zastavi trobojki koja na sebi ima grb. Ono što je zanimljivo jeste da se ta zastava posmatra kao državni simbol, a postoji i Narodna zastava, a to je u stvari trobojka. Njeno korišćenje je u svakom slučaju propisano brojnim zakonima, ali i običajima naroda.

Državna zastava se nalazi na svim državnim institucijama, u okviru prostora koji služe zvaničnicima za susrete, konferencije, sastanke i slično. Pored toga, zastava Srbije se koristi i kao obeležje u privatnim svrhama bilo koje vrste, od bajraka za svadbe, pa sve do lične želje da neko svoj deo zemlje ili svoj dom njome „okiti“. Zato se u prodaji mogu naći različitih veličina, materijala, kao i namena.

Osim onih za zvaničnu, zakonsku upotrebu, mogu se pronaći kabinaetske, vanjske zastave, kao i one dekorativnog karaktera. Cena zastave Srbije je drugačija i formira se prema materijalu od kojeg je, te samoj veličini. I dok razmišljate za šta vam je potrebna, hajde da prođemo kroz neke od zanimljivosti koje se vežu za našu zastavu.

Značenje boja na zastavi Srbije

Svi znamo kako danas zastava Srbije izgleda. Trobojka sa rapoređenim bojama, odozgo nadole – crveno, plavo, belo. Svaka od ovih boja ima svoje značenje. Crvena boja je simbol prolivene krvi onih koji su se borili za otadžbinu i njenu slobodu. Plava boja simbolizuje prostranstvo, nebo, ogromno prostranstvo i slobodu. Bela boja je simbol majčinog mleka koje hrani. Na zastavi se nalazi i nacionalni grb, sa dvoglavim orlom i krunom na njegovoj glavi, uz mali, crveni štiti sa četiri ćirilična „C“.

Kada se kupuje zastava Srbije cena je nevažna, jer kupujete simbol duge istorije, hrabrog i naroda koji se borio i izborio, pa kakvu god i koju god uzimate, važno je da najpre te stvari o njoj znate.

Zastava Srbije nije uvek izgledala ovako

Ideju o postojanju zastave države nije donelo savremeno doba, ali se zvaničan zahtev za zastavom kao državnim obeležjem rodio sa Sretenjskim ustavom kada je zastava ličila na današnju, uz raspored boja crvena, bela i svetlije plava. Umesto današnjeg grba, bio je mali, crveni štit sa četiri „C“ oivičen maslinovom granom s jedne i hrastove grane s druge strane. No, prve zastave se javljaju još oko 11. veka, ali sve do kneževine Srbije one su obeležavale same porodice koje su vladale i plemićke titule, a ne naciju kao pojam koji se danas pod tim podrazumeva.

Kroz poslednjih dva veka, zastava Srbije je bila modifikovana više puta. Miloš Obrenović je doneo odluku da se raspored boja rasporedi u onaj koji stoji i danas, uz nešto drugačiji grb sa crvenim štitom, te četiri zvezdice u gornjem, levom ćošku. Zvezdice su označavle odanost. Nakon toga, kralj Milan Obrenović iznova menja izgled zastave, menjajući dotadašnji grb dvogalvim orlom sa krunom, što je grb koji je i danas u upotrebi, uz određene modifikacije. Veće promene srpska zastava pretrpeće nakon Drugog svetskog rata, kada se umesto orla i krsta na zastavi našla komunistička petokraka koja ostaje svo do početka 90-ih godina. Današnja zastava proglašena je simobolom države i nacije zvanično 11. novembra 2010. godine, a svakako je duga istorija koja je prati. Zato, kada je u pitanju izrada zastava cena se može i razlikovati u odnosu na to koju zastavu u stvari želite i da li tražite neki kolekcionarski primerak.

Srpska zastava je najlepša na svetu

Od milion glasača na sajtu „Ranker“ zastava Srbije dobila je najveći broj glasova, što je prvo uvelo u top 50 zastava sveta, a onda i na prvo mesto na ovoj listi. Zato, kada vas neko pita koja je cena zastave Srbije, recite da se radi o najlepšoj zastavi sveta koja najviše i košta.