Želite ublažiti napetost i otkloniti uzrok bola – evo razloga, zašto trebate otići na tretman osteopatije

 

Verovatno ste čuli za tehnike masaže, osteopatiju i druge praktične postupke koji mogu pozitivno uticati na telo. Pre svega na ublažavanje napetosti, poboljšanje mišića, zglobova i živaca, protok krvi i imuni sistem.

Ali, da li ste znali da se za takve medicinske pristupe posebno obučavaju lekari? 

Šta je osteopatija i koji su njeni principi

Osteopati imaju svoju jasnu filozofiju. Teže ka tome da telo drže u ravnoteži kako bi ono moglo biti isceljeno i opušteno, uzimajući u obzir ne samo aspekte tela već emotivno i duhovno zdravlje. To je vrsta fizikalne tarapije koja se praktikuje i prilagođava svakom pojedincu ukoliko postoje problemi sa mišićima i skeletom. Poslednjih godina, osteopatija se smatra veoma učinkovitom. Možda upravo zato što podstiče sposobnost samoizlečenja i nadahnjuje na shvatanje o tome da su um, telo i duh povezani. 

Ostepatija može uključivati mnogo tehnika, a neke od njih su: manipulacija zglobovima, masaža mekih tkiva, energetska tehnika mišića, istezanje ukočenih zglobova, zglobna mobilizacija, opuštanje vilice, balansiranje organizma i tako dalje. No, koja god tehnika da je u pitanju, blagodati koje pruža osteopatija su velike. Njen osnovni princip jeste obnavljanje celokupnih funkcija tela i lečenje uzroka. U ovoj filozofiji – stručnjak nije fokusiran na posledicu bola, već na nekakvu neravnotežu u organizmu koja je mogla izazvati bolest. Bilo da je to nezdrav način života, preterani stres, duševno rastrojstvo ili nekakva povreda – osteopatija je u službi samoregulacije. 

Kako se ova metoda izvodi

Osteopatska metoda se izvodi uz pomoć masaže koja opušta mišiće, artikulacije zglobova i oštrih pokreta koji izazivaju škljocanje poput onog kada pucaju zglobovi prstiju. Nakon tretmana koji nije bolan i traje najčešće oko 20 minuta, može se dogoditi blaga bol, ali, osteopata je tu da pomogne pri oporavku. On vam može preporučiti određene vežbe i pilates kako bi se sprečilo vraćanje bolesti, a organizam od propratnih simptoma rehabilitovao.

Zašto trebate otići na osteopatski tretman 

Možda ste skeptik i ovaj tretman doživljate kao nešto inovativno i strano. Međutim, mnoštvo pacijenata koji su imali bolove u vratu, leđima, napetost u telu, migrenu, ograničen pokret ili loše držanje – svedoče o tome da osteopatski tretman nosi sa sobom niz blagodati. Zahvaljujući njemu možete ukloniti uzrok bola, smanjiti ukočenost, povećati pokretnost, cirkulaciju, rešiti se glavobolje, smanjiti krvni pritisak, olakšati simptome artritisa, nervoznih creva, problema sa sinusima, menstrualnim grčevima i pomoći telu da se prilagodi hormonskim promenama. Upravo usled toga, metoda osteopatije odlična je tokom trudnoće. 

Da li je osteopatija bezbedna u svim fazama trudnoće

Ne postoji majka koja nije doživela hormonske promene u svom organizmu tokom jedinstvenog iskustva trudnoće. Bol u leđima, karlici, razne neugodnosti, oticanje i zadržavanje tečnosti smatraju se sasvim normalni. Ipak, uz osteopatski tretman moguće je minimizirati sve neugodne siptome i olakšati majci sam tok trudnoće, ali i porođaj. Osteopatija u velikoj meri može uticati na pravilno pozicioniranje bebe, smanjenje mučnine, gorušice, povraćanja, dobro varenje i vraćanje snage. 

Pored toga, ovaj tretman bezbedan je i za decu. Uz lagane i neinvazivne mašažne dodire, kod deteta koje je pretpelo stres na rođenju ili ima poteškoće sa hranjenjem, spavanjem, plačem, upalama i nervozom – utiče se na nervni i mišićno-skeletni sistem. 

Ne postoji sumnja da je osteopatija štetna ni za mlađe, niti za starije doba.