Zdravstveni benefiti vina

Vino, mnogima omiljeni napitak, ima viševekovni civilizacijski kontinuitet. Povezujemo ga sa užicima, večerama u prijatnim restoranima, živopisnim vinogradima, elegantnim čašama, romantikom, boemima i svime što život čini nekako magičnijim. Ipak, osim simbolike koju sa sobom nosi ovo piće, ono, kada se konzumira racionalno i odmereno donosi i mnoge dobrobiti organizmu. Upoznaćemo vas sa nekim od zdravstvenih benefita vina.

Dugovečnost

 

Jedno ispitivanje pokazalo je stariji ljudi koji dnevno popiju po dve čaše vina imaju 18 odsto veće šanse da produže svoj životni vek. Ovi rezultati mogu biti u vezi sa nekolicinom dobrobiti koje vino ima za različite delove organizma.

 

Korisne supstance u vinu

 

Vino sadrži molekul rasveratrol, snažan antioksidans koji menja programiranu smrtnost ćelija. Kiseline koje vino sadrži slične su onima koje imamo u želucu, pa vino potpomaže probavu belančevina. Zbog toga ga je najbolje piti uz jelo. Vino menja i nivoe lipida u telu povećavajući dobar, a snižavajući loš holesterol.  Ono je, zbog ovakvih efekata veoma korisno ukoliko želimo da regulišemo telesnu masu, ali i ukoliko želimo da preventujemo probleme krvotoka i srčane probleme poput poremećaja ritma i srčanog udara.

 

Polifenoli u vinima najzaslužniji su za sve navedene benefite. Polifenoli se bore protiv štetnih bakterija. Osim njih, vino u sebi sadrži i magnezijum, kalcijum, kalijum, cink, fosfor i gvožđe. Ispijanje vina u umerenim količinama može smanjiti rizik od nastanka osteoporoze. Flavonoidi su takođe supstance koje se nalaze u vinu, a pripisuje im se smanjenje rizika od nastajanja kancera. Osim toga, smatra se da vina smanjuju mogućnost pojavljivanja Alchajmerove bolesti, Pikove bolesti i drugih oblika demencije.

Mladalačka i lepa koža

 

Još u vreme Luja XIV plemstvo je mazalo svoje lice sokom od grožđa, sa ciljem da se podmladi. Danas postoje i velnes centri gde možete da uživate u kupki od vina. Tretmani od vina izbeljuju kožu i dobri su u borbi protiv tamnih mrlja i nepravilnosti. Koštice grožđa i njegova kožica sadrže polifenole koji usporavaju starenje. Vinu se pripisuje i uspešnost u borbi protiv celulita, jer ono podstiče mikrocirkulaciju i izlučivanje otrova iz vezivnih tkiva. Penušava vina sadrže i antioksidanse koji su, prema tvrdnjama pojedinih naučnika efikasniji u podmlađivanju kože od vitamina C i E.

 

Kako konzumirati vino

 

Dokazano je da su polifenoli u vinima najefikasniji onda kada se vino konzumira sporo, i drži duže u ustima. Zbog toga, degustirajte vina, osetite njihove mirise i ukuse polako, pre nego da ih sasipate u sebe sa ciljem postizanja pijanstva. Naša zemlja obiluje proizvođačima vina, pa možete otići na vinske ture po Fruškoj Gori, i degustirati ih na mestima proizvodnje. Ako ste tip za mirnije, gradske večere sa prijateljima, ili pak volite da vino ispijate uz zvuke tamburaša, raznovrsne beogradske kafane mogu da vam ponude obe opcije. Rezervišite svoj sto i uživajte u najboljim domaćim i stranim vinima sa prijateljima. Konzumacija vina u društvu, zbog pozitivnog raspoloženja, dodatno povećava zdravstvene efekte ovog pića, oslobađajući nas od stresa.

 

Poželjne količine

 

Količina vina koju možemo popiti pri jednom obroku, tako da zdravstveni benefiti ne pređu na lošu stranu zavise od faktora poput starosti osobe, pola, telesne težine i opšteg zdravstvenog stanja. Važan faktor je i to da li ga konzumiramo uz hranu, ili na prazan stomak. Prosečan preporučeni unos je – do jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

Belo ili crno, penušavo, muskatno, ili sa dodatkom voća, vino je napitak koji svaki naš dan može učiniti malo posebnijim. Tretirajte ga tako – kao užitak, posvetite mu pažnju, testirajte njegove ukuse, pomirišite ga, i pustite da se njegovo dejstvo postepeno i polako razvija u vama. Ovo veličanstveno piće uvreda je tretirati kao opojno sredstvo i mora mu se pristupati kao užitku koji prestaje da to bude onda kada prevršimo meru. Jedna čaša vina je ta savršena mera koja podstiče sve zdravstvene benefite vina.