Vežbanje u trudnoći – da ili ne?

Iako jedva čekaš da tvoja porodica postane bogatija za još jednog člana, ako si „pregrmela“ strah od porođaja, onda se u tebi sada verovatno javlja onaj drugi strah – šta će biti nakon porođaja? Prosto, žensko si i koliko god se radovala ulozi majke, podjednako strahuješ za svoj izgled, tačnije, muči te pitanje koliko ćeš se ugojiti?! I kako ćeš zaboga taj višak kilograma izgubiti?!

Pitanje fizičkog izgleda se danas nameće devojkama i ženama više nego ikad, a taj problem naročito kulminira nakon porođaja. Tokom trudnoće si sigurno sebi davala oduška pod izgovorom da se „hraniš za dvoje“, a kada je reč o fizičkoj aktivnosti – teško da si o njoj mislila dok nisi bila trudna, a kamoli sad dok odbrojavaš mesece i nedelje do velikog dana kada ćeš postati majka. Ipak, ako te zaista brine to kako ćeš smršati nakon porođaja, trebalo bi već na samom početku da znaš – sasvim je u redu umereno vežbati i zdravo se hraniti i tokom trudnoće kako kasnije ne bi imala mnogo problema oko kilaže. Svakako, isti tempo ishrane i vežbanja treba da zadržiš i nakon porođaja s tim što ćeš, uz to, imati još jednu prilično iscrpljujuću obavezu – bebu! I videćeš, očas posla ćeš izgubiti sav višak, ukoliko si ga uopšte i dobila tokom prethodnih devet meseci.

Koje vežbe su dobre za trudnice?

Ukoliko si rešila da, uprkos trudnoći, vežbaš kako bi predupredila problem sa viškom kilograma nakon porođaja, verovatno se pitaš kako bi, kao trudnica, mogla da vežbaš i kakav trening neće štetiti ni tvojoj bebi ni tebi. Tajna je u – pilatesu!

Kako pilates i upotreba traka za vežbanje pomažu trudnicama?

Pilates generalno odlično utiče na na naš organizam, a njegove dobrobiti su vidljive i tokom trudnoće. Uz pilates i trake za vežbanje će tvoji mišići ojačati, a kičma i zglobovi neće imati preveliko opterećenje, što dalje dovodi do zaključka da je uz pilates trudnoća neuporedivo lakša i lepša, baš kao i sam porođaj. Osim toga, pilates će ti pomoći i na psihičkom nivou – osećaćeš se bolje i odmornije, a sve je to važno i za tvoj izgled i kilažu. Vežbanje u trudnoći neće pomoći samo tebi i tvom izgledu već i samoj bebi koja je u tvom stomaku takođe vrlo aktivna! Ukoliko vežbaš tokom trudnoće, bilo šta što je odobreno od strane stručnjaka, uključujući pilates i upotreba traka za vežbanje, gojenje tokom trudnoće će biti u normalnim, dozvoljenim granicama, a kada se vežba, i porođaj ide brže i lakše. Svakako, savet je da se umereno vežba uvek, dok ćeš svoj trening tokom trudnoće samo prilagoditi ovom drugom stanju.

Može li pilates da praktikuje svaka trudnica?

Naravno, sa svojim lekarom bi trebalo da se posavetuješ u vezi sa tim da li će ti pilates u trudnoći odgovarati, jer u slučaju nekih bolesti i smetnji kao što su dijabetes ili visoki pritisak, vežbanje nije preporučljivo.

Dakle, odgovor na pitanje kako smršati posle porođaja nije nikakva viša matematika, samo je važno sve vreme održavati zdravu i balansiranu ishranu kao i umereno vežbanje prilagođeno tvojoj trudnoći. A pre nego što se u bilo šta upustiš, obavezno se posavetuj sa stručnim licem. I zapamti – vežbanje u toku trudnoće nije samo trend ili potreba zbog želje za savršenim izgledom nakon porođaja. Ono pre svega pomaže i tvojoj bebi da bude zdrava!