Saveti za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju

Polaganje vozačkog ispita za bilo koju kategoriju, kao i zakonom predviđene teorijske i praktične časove vožnje uz ne tako malu novčanu nadoknadu organizuju auto škole.

Najpopularnija, odnosno najtraženija vozačka dozvola jeste vozačka dozvola za B kategoriju. Od kako je novi zakon o saobraćaju to dozvolio, čim napune šesnaest godina tinejdžeri se javljaju u auto škole i počinju pohađati časove vožnje. Već sa napunjenih sedamnaest godina iskorištavaju svoje pravo i počinju polako izlaziti na samo polaganje vozačkog ispita.

Koliko časova teorije i praktične obuke je potrebno?

Da bi kandidat stekao pravo polaganja vozačkog ispita pre toga mora da odsluša 40 školskih časova teorije, položi teorijski deo ispita i prođe praktičnu obuku, takođe, u trajanju od 40 školskih časova. Za kandidate koji su već položili ispite vožnje za neke druge kategorije (A, A1, A2, AM ili M)  predviđena je praktična obuka u trajanju od 35 školskih časova.

Dokumentacija potrebna za upis u auto školu

Sve što je jednom kandidatu potrebno kako bi potpisao ugovor o obuci sa nekom auto školom jeste lična karta. Maloletni kandidati ugovor sa auto školom mogu da potpišu isključivo u prisustvu svog roditelja, odnosno staratelja.

Nakon odslušanih teorijskih časova  i položenog teorijskog dela ispita, da bi mogli započeti časove vožnje, kandidati auto školama moraju da donesu još i lekarsko uverenje mlađe od godinu dana.

Par korisnih saveta za polaganje vozačkog ispita

Pažljiv izbor auto škole u kojoj će kandidat pohađati časove vožnje prvi je korak koji vodi ka položenom vozačkom ispitu. Prilikom odabira treba paziti na stanje vozila koje neka auto škola poseduje, prolaznost njenih kandidata, ali pre svega na stručnost instruktora vožnje zaposlenih u toj auto školi.

Instruktor vožnje jeste osoba zadužena da obuči kandidata. Sa instruktorom kandidat provodi najviše vremena. Za sve što kandidatu nije jasno on se obraća svom učitelju. Sa druge strane, učitelj je taj koji bi kandidatu trebalo da ukaže na greške koje pravi i da te greške zajedničkim radom isprave. Dobar instruktor pre svega mora biti kvalifikovan za posao koji obavlja. Dalje, on mora biti komunikativan i znati da uspostavi jedan prijateljski odnos koji je istovremeno pun poštovanja. Smirenost i strpljivost su takođe poželjne osobine jednog instruktora vožnje. Dodatno, dobar instruktor jeste odgovorna osoba koja tokom časova budno i pažljivo prati vožnju svog učenika.

Drugi važan savet za sve kandidate jeste da se dobro pripreme kako za polaganje teorijskog ispita, tako i za polaganje vožnje na poligonu i po gradskim putevima. Dobro pripremljen kandidat na ispitu je siguran u svoje odgovore i praktični performans.

Često se dešava da i dobro obučeni kandidati ne polože vozački ispit. Najčešći uzroci te situacije jesu trema i nervoza. Zato, dragi kandidati, tremu i nervozu ostavite kod kuće, a na polaganje vozačkog ispita dođite smireni i odmorni.

Šta je to probna vozačka dozvola?

Probna vozačka dozvola jeste dozvola koju po novom zakonu dobijaju svi kandidati nakon položenog vozačkog ispita za B kategoriju. Ona važi godinu dana i sa sobom nosi određena ograničenja. Nakon njenog isteka, vozači postaju vlasnici prave vozačke dozvole.