Uvećana slezina kod dece

Slezina je organ, veličine pesnice, koji se nalazi ispod leve strane grudnog koša. To je mekan, sunđerast organ koji ima nekoliko funkcija:

 • Uništava i filtrira stare, oštećene ćelije
 • Sprečava infekcije time što proizvodi bela krvna zrnca (limfocite) i deluje kao prva linija odbrane protiv organizama koji uzrokuju bolest
 • Skladišti crvena krvna zrnca i trombocite, koji doprinose zgrušavanju krvi

Kada je slezina uvećana, to utiče na sve ove funkcije. Uvećana slezina tada, pored abnormalnih,  filtrira i normalna crvena krvna zrnca, smanjujući time broj zdravih ćelija u krvotoku. Takođe zadržava previše trombocita. 

Previše crvenih krvnih zrnaca i trombocita može dovesti do zakrčenja slezine i da utiče na njeno normalno funkcionisanje. 

Ukoliko slezina ne funckioniše kako treba, to može dovesti do:

 • Anemije, zbog smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca
 • Povećanog rizika od infekcija, zbog smanjenog broja belih krvnih zrnaca
 • Krvarenje i nastanak modrica, zbog smanjenog broja trombocita

 

Šta izaziva uvećanje slezine?

Kada krv ulazi u slezinu putem krvotoka, crvena krvna zrnca moraju proći kroz uzane prolaze koji se nalaze u okviru organa. Zdrava krvna zrnca mogu lako da prođu, ali stara ili oštećena crvena krvna zrnca se razgrađuju uz pomoć većih, belih krvnih zrnaca. Slezina će sačuvati sva korisna svojstva starih krvnih zrnaca, kao što je gvožđe, kako bi ta svojstva ponovo mogla da se koriste u novim ćelijama. 

Slezina može rasti u veličini kako bi skladištila krv. Organ se može proširiti ili suziti, u zavisnosti od potreba organizma. U svojoj najvećoj veličini, slezina može skladištiti i čitavu šolju rezervne krvi. 

Brojne infekcije i bolesti mogu uzrokovati uvećanje slezine. Kod dece, ovo uvećanje je najčešće privremeno, a uzrokovano je mononukleozom, bolesti poznatoj i kao bolest poljupca.

U ostale uzročnike koji mogu dovesti do uvećanja slezine kod dece spadaju parazitske infekcije (kao što su toksoplazmoza ili malarija), bakterijske infekcije, povrede. Ozbiljnije bolesti, kao što su kanceri i limfomi takođe mogu biti uzroci, ali su retki kod dece. 

 

Simptomi uvećane slezine

Uvećana slezina često ne izaziva simptome. 

Ukoliko se ipak pojave, to mogu biti:

 • Osećaj sitosti vrlo brzo tokom jela (uvećana slezina može pritiskati stomak)
 • Neprijatan osećaj ili bol u predelu ispod leve strane grudnog koša
 • Anemičnost i umor
 • Česte infekcije
 • Lako dolazi do krvarenja
 • Bol u gornjem delu stomaka koji se može širiti do ramena

Kada je u normalnoj veličini, doktori uglavnom ne mogu da opipaju slezinu. Ipak, kada je uvećana, doktor može to lako utvrditi pregledom. Ultrazvučni pregled može da potvrdi uvećanje slezine.

Ukoliko je slezina uvećana, doktor će predložiti dalja testiranja da utvrdi uzrok ovog uvećanja. 

 

Kako se leči uvećana slezina?

Najčešće slezinu nije potrebno hirurški uklanjati ukoliko je samo uvećana. Umesto toga, doktor će prepisati terapiju za stanje koje je uzrok uvećanja, a redovnim kontrolama će se pratiti stanje slezine. 

Ukoliko je u pitanju infekcija, doktor će prepisati antibiotike. 

Dok se slezina ne vrati na svoju normalnu veličinu, doktor će preporučiti izbegavanje sportskih aktivnosti koje mogu uzrokovati povredu, zbog povećanog rizika od rupture slezine. 

 

Šta ako slezina mora da se ukloni hirurškim putem?

Bez slezine može da se živi, zato što drugi organi (jetra i limfne žlezde) preuzimaju funkcije slezine. Ipak, život bez slezine vuče sa sobom ozbiljne posledice, kao što je povećan rizik od infekcija. 

Kao prevencija, uglavnom je potrebna redovna vakcinacija. Pri tom, jako je važno odlaziti kod doktora sa prvim znacima infekcije, ukoliko je slezina odstranjena.