Trudni ste – šta možete da očekujete

Upravo ste otkrili da ste trudni! Čestitamo! Pred vama je jedan od najlepših i najsrećnijih perioda u životu, ali isto tako i zbunjujućih i začuđujućih. Saznajte šta vas čeka na samom početku trudnoće i kako da budete spremni za sve što vas očekuje.

Simptomi trudnoće

Ako vam je izostala menstruacija, možemo reći da se pojavio jedan od prvih simptoma trudnoće. Najraniji simptomi trudnoće se najčešće javljaju oko šeste nedelje trudnoće i najintenzivniji su tokom prvog trimestra.

Važno je da znate da je svaka žena individualna, pa tako i njeno telo i zbog toga nemojte očekivati da će vaš početak trudnoće izgledati isto kao i kod vaše sestre ili drugarice.

Najraniji simptomi trudnoće su: naduvenost abdomena, izostanak menstruacije, promene raspoloženja, umor i iscrpljenost, konstipacija, često mokrenje, odbojnost ili poriv prema nekoj hrani, otečene dojke, tačkasto krvarenje, mučnina, gorušica, povišena bazalna temperatura, pojačan sekret.

 

Pregledi u trudnoći

Tokom redovnih pregleda koje nikako ne bi trebalo da propuštate, prati se rast i razvoj ploda, meri se telesna težina ploda, određuje se polođaj fetusa, položaj placente i količina plodove vode. Što se tiče zdravlja same trudnice, prati se telesna težina trudnice, analizira se redovno krvna slika i meri krvni pritisak.

Od ostalih analiza, trudnice mogu da očekuju i analize vaginalnog i cervikalnog brisa (uglavnom na svake dve kontrole), kao i Papanikolau test. Preporučuje se pregled dojki i provera njihove veličine, položaja i oblik bradavica.

Pregledi kod stomatologa bi takođe trebalo da budu obavezni tokom trudnoće.

Ultrazvučni pregledi se rade 5 do 7 puta u toku trudnoće, a u nekim slučajevima i jednom mesečno. Bar jedan od ultrazvučnih pregleda treba da bude detaljan, odnosno ekspertski.  On se radi najpre između 12. i 14. nedelje, a zatim između 22. i 24. nedelje trudnoće i predstavlja najdetaljniji i najpouzdaniji pregled ploda.

Sve o pregledima u trudnoći, kao i mnoštvo saveta, preporuka za ishranu i još mnogo toga možete saznati na sajtu bebo.club

 

Opšti saveti

Postoje neki opšti saveti koje trudnice mogu da očekuju od doktora, najverovatnije tokom prvog pregleda. Ujedno, to su i zvanični saveti Ministarstva zdravlja.

  • Preparate gvožđa treba izbegavati tokom trudnoće, ako nije potvrđeno da trudnica boluje od anemije, jer ne postoji dokaz da gvožđe utiče na zdravlje majke ili bebe kada anemija nije dijagnostikovana.
  • Upozorenje na maksimalan unos vitamina A (700 mg); Preporučuje se izbegavanje prekomerno unošenje džigerice i proizvoda od džigerice
  • Izbegavanje rutinske primene vitamina D i E
  • Obaveštavane trudnice o tome kako da smanji rizik od bakterijskih oboljenja poput salmoneloze, trihineloze i listerioze
  • Upozorenje oko unosa lekova u toku trudnoće – koristiti ih isključivo kada je to neophodno
  • Savetovanje u vezi sa bavljenjem sportskim aktivnostima i o izbegavanju sportova kod kojih postoji rizik od povreda stomaka, padova ili kompromitovanja disanja
  • Savetovanje u vezi sa korišćenjem cigareta, alkohola i psihoaktivnih supstanci u toku trudnoće​

Većina ginekologa kalendar trudnoće bazira na poslednjem ciklusu, gde se kao početak trudnoće uzima prvi dan vaše poslednje menstruacije. Po tom kalendaru, trudnoća traje 280 dana, odnosno punih 40 nedelja ili punih 9 meseci, računajući od prvog dana poslednje menstruacije.