Top 3 destinacije za leto 2019

Mnogi su i ove godine pomislili, odnosno poželeli da ove godine otputuju na neko novo mesto, negde gde nikada nisu bili. Ipak, znaju i sami treba dobro da istraže ta mesta koja su zamislili i poželeli, jer neko ima samo taj jedan odmor i zna da ga mora iskoristiti na pravi način.

Pre svega treba da definišete šta želite od odmora i mora i letovanja. Dakle, šta od tog mesta na koje planirate da otputujete na deset ili više dana očekujete. Da li očekujete pravi odmor i relaksaciju, da li imate potrebu da istinski upoznate grad, njegovu istoriju i kulturu i da li očekujete dobar provod. Svakako sastavite listu prioriteta, a onda se bacite u potragu, jer samo na taj način možete naći savršeno mesto. Mi vam nudimo top tri destinacije, koje uključuju mnoge mogućnosti, od savršene relaksacije, pre posete interesantnim mestima, pa sve do dobrog noćnog provoda i sve to u jednom gradu. Dakle, predlažemo 3 destinacije, koje ukoliko odaberete nećete napraviti grešku nikako.

Kefalonija – Grčka uvek može da oduševi

Da li vam je neko možda nekada rekao da ukoliko odete u Grčku sigurno nećete pogrešiti. Pa bio je u pravu, a neki su verovatno to čuli više puta, dok su se neki više puta i uverili. U koje god mesto u Grčkoj da odete otkrićete prednosti tog mesta, otkrićete nešto posebno, a pre svega maksimalno ćete uživati u prelepim plažama i gradovima, koji nose duh najlepše istorije. Raznuđena i duga obala, mnogo netaknute prirode, topla leta, plaže prilagođene i avanturistima i hedonistima, planinski predeli, pećine i uvale, luksuz i lepota jednostavnosti – sve to čini Kefaloniju tako posebnom.

Ako ste osoba koja više voli gala mesta i luksuz, onda savetujemo da obavezno odsednete u Argostoliju, inače glavnom gradu Kefalonije. Ovde su u fokusu luksuzni apartmani, neverovatne vile, prave rajske plaže. Ovde ćete se dobro provesti, a takođe ćete moći da saznate nešto više o istoriji u Arheloškom muzeju ili muzeju Folkora. Čak i ako vam se ne svide te plaže, mogu se pronaći i one plaže, na kojima nema toliko ljudi i koje nisu uređene po visokim standardima.

Ukoliko ste ipak za mirnija mesta onda savetujemo da odsednete u Skali i Fiskardu. Skala je mesto za porodicu, dok je Firskado selo, sa primesama luksuza i ostataka istorije. Dakle, ovde ćete videti veoma skupe jahte, ali ćete osetiti kada budete šetali popločenim ulicama duh prošlih vremena, jer se ovde jako poštuje to. Male terese, šareno cveće i lijanderi – mesto vrhunskog hedonizma i nije ni čudo što mnoge poznate ličnosti biraju ovo mesto za odmor i uživanje. Neke od najlepših plaža koje ne treba da propustite na svom letovanju na Kefaloniji su i: Mytros, Alaties, Antisamos, Xi.

Sicilija – biser Mediterana

Nekada meta brojnih osvajača, danas meta turista – Sicilija je godinama gradila svoju reputaciju. A i nije joj bilo teško, jer položaj ostrva je predodredio mnogo toga. Sa mestima kao Sicilija interesantno je to da su ti osvajači ostavili mnogo svojih tragova i obojili na neki način istoriju ovog ostrva. Zbog toga, kada lutajući ostrvom naletimo na te istorijske tragove ne možemo, a da se ne zapitamo kako je tada izgledao način života. Javi nam se radoznalost, naučimo nešto novo, a onda na predivnim plažama dok uživamo u jakom suncu, maštamo o životu na ovom ostrvu i vrlo brzo shvatamo zašto su Siciliju svi priželjkivali. Kada kažemo jako sunce, zaista mislimo na izuzetno toplo vreme, jer su ovde leta pretopla, sa temperaturama i preko 45 stepeni. Sicilija je ostrvo orhideja i jasmina, hrastova, bukvi i borova, fikusa i banana, limuna i maslina i naravno vinove loze.

Naravno da je najveća atrakicija na Siciliji vulkan Etna, o kojem smo mnogo toga slušali. Mistične stvari vezuju za Etnu, posebno naučinici ističu to što ni pored godina i godina istraživanja vulkana, nikada nisu uspeli da predvide erupciju. U toku leta turisti ovde vole da planinare, a u ovom predelu Sicilija je bogata šumama, pećinama i vidikovcima. Ukoliko rešite da planinarite, imajte u vidu da ćete upoznati i brojne životinjice.

Svakako treba da posetite i jedan od najvećih, ako ne i najveći polis Grčke, a to je Sirakuza. Odlikuje je barokni stil, ostaci Apolonovog hrama i starogrčki hram – Katedrala. Ako ste ljubitelji bajkovitih mesta onda definitivno predlažemo grad Erice, koji je sagrađen od hramova i tvrđava na moru. Ima li šta čarobnije? Dotakli smo se prvo manjih mesta, ali ne ide da ne spomenemo i glavni grad Palermo, koji će vas privući svojim kontrasima – od lukusza i sjaja do bede i siromaštva. To je Palermo, grad u kojem su snimane scene iz popularnog Kuma. Ukoliko ste već u Palermu bili, onda je definitivno sledeća tačka Katanija, koja se takođe može pohvaliti neverovatnom istorijom.

A sada da pređemo na ono najinteresantnije, odnosno na mesta koja su kao napravljena samo za uživanje i čist hedonizam i koja najviše interesuju sve vas koji ste izabrali letovanje na Siciliji – plaže. Dakle, obala koja je dugačka čak 1000 kilometara obećava mnogo. Dva tipa plaža postoje – one na severu, koje su pretežno turističke i one na jugu, koje čine manje plaže, ne tako popularne, ali i te kako idealne za potpuno uživanje, bez ljudi. Posebno savetujemo sledeće plaže: Isola delle Femmine, Sampieri, San Vito Lo Capo, Cefalu, Fontane Bianche. Plaže uglavnom odlikuje proizrna voda, prijatan pesak i pogled na nestvaran zalazak sunca.

Nica – sva lepota Azurne obale

Mnogima Nica padne na pamet kada idu turistički u toku zime, jeseni ili proleća. I nikada nije pogrešno vreme da se poseti Nica. Ali, da li ste razmišljali da letujete ovde? Nisu inače zovu biserom Aurne obale, a nije samo mesto u kojem odsedaju stariji ljudi. Ovde je i mnogo mladih, te je sve prilagođeno svim generacijama. Kao grad koji je osnovan čak 350 godina pre nove ere, sačinjen je od brojnih interesantnih mesta i čuvar je tradicije. Zalim anđela i Promenada Engleza su dva mesta koja treba da posetite i to treba da vam bude prioritet. Nica je mesto gde ćete zadovoljiti sve vaše hedonističke porive, jer je mnogo specijalizovanih restorana sa raznim kuhinjama – od francuke naravno, preko španske i italijanske, pa sve to japanske i kineske kuhinje, a ima restorana i gde se služe vijetnamski specijaliteti. Muzeji i galerije su takođe nezaobilazan deo ovog mesta. Kada je reč o plažama, uglavnom su sastavljene od kamenja, dok su plaže prikrivene peskom uglavnom one privatne. Ovde definitivno treba da probate hleb od leblebije, pan banat – sendvič od tunjevine, ostrige i riblju čorbu. Po tome je Nica veoma poznata. Nećemo zanemariti ni blizinu Monaka, tako da jedan dan možete posvetiti ovom po svemu specifičnom mestu.