Koje sve vrste fizikalne terapije postoje

Fizikalna terapija može biti isceljujuće iskustvo, bez obzira na to kada je u životu iskoristite. Možda ćete biti iznenađeni vrstom uticaja koji fizikalna terapija može imati, ali to je disciplina koja je razvijena tokom mnogih godina, a fizioterapeuti mogu da pomognu na mnogo različitih načina, sa mnogo različitih izazova. Evo koje sve zdravstvene probleme može ublažiti ili izlečiti fizikalna terapija:

 

Pedijatrijska fizikalna terapija

 

Detinjstvo je vreme kada telo raste vrlo brzo, a problemi u detinjstvu mogu kasnije negativno uticati na ostatak života osobe. Pedijatrijska fizioterapija je posebno dizajnirana da pomogne adolescentima, deci i bebama da maksimalno iskoriste svoj rast, prevaziđu probleme i izgrade svoju mišićnu i skeletnu snagu, često ih učeći tipovima pokreta i opsegu pokreta koje možda nikada ranije nisu iskusili.

 

Gerijatrijska fizikalna terapija

 

Starenje može biti jako teško za mišiće i kostur. Tokom naših života, možemo da se naviknemo da koristimo naše mišiće na načine koji su nezdravi ili nerazumni, kao što je loše držanje ili štetan hod, koji često ne prepoznajemo, jer im kompenzujemo korišćenje ostatka našeg tela.

Ipak kako postajemo stariji, možemo primetiti više problema, jer naši mišići prestaju da budu dovoljno jaki da kompenzuju kako su to činili u prošlosti. Gerijatrijska fizikalna terapija služi da preduzmete korake kako bi koristili mišiće koje imate na način koji je efikasniji i sigurniji i manje je verovatno da će dovesti do povreda.

 

Vestibularna rehabilitacija

 

Balans se oseća kao mala stvar, sve dok ga imate. Kada ga nemaate, nastaje veliki problem. Vestibularna rehabilitacija se fokusira na pomoć u prevazilaženju problema unutrašnjeg uha, koji mogu uništiti vašu ravnotežu i ozbiljno vas onesposobiti, uključujući hroničnu vrtoglavicu i nestabilnost. Fizikalna terapija vam može pomoći da naučite svoje telo da ima bolju ravnotežu i da koristi mišiće da budu stabilniji i čvršći.

 

Neurološka fizikalna terapija

 

Neurološki problemi, kao što su povrede kičmene moždine, moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmerov poremećaj, povreda mozga ili cerebralna paraliza, udaraju na nervni sistem, a to je sistem pomoću kojeg vaš mozak kontroliše vaše telo. Većina neuroloških problema su hronični, što znači da je malo verovatno da će biti potpuno izlečeni. Međutim, fizikalna terapija može imati ogroman pozitivan uticaj na život sa neurološkim poremećajem. Učeći i praktikujući male terapeutske vežbe, efekti neuroloških poremećaja na mišiće i kretanje mogu se izgladiti i učiniti mnogo lakšim.

 

 

 

Ortopedska fizikalna terapija

 

Ortopedska fizikalna terapija je osmišljena kako bi vam pomogla u oporavku mišićne snage, kao što ćete možda morati da nakon povrede koristite određene mišiće umesto onih koji su do sada činili većinu vaših pokreta. Bilo da ste nedavno povređeni i da morate da se oporavite nakon operacije, ili vasa već dugo muči stara povreda, možda ćete biti iznenađeni efektom preciznosti ciljanih vežbi koje vam daje fizioterapeut.

 

Kardiovaskularna / plućna fizikalna terapija

 

Kardiopulmonalna fizikalna terapija je izgradnja funkcionalnosti ako imate ozbiljan kardiovaskularni ili plućni problem odnosno problem sa srcem, cirkulacijom ili disanjem. Ovi problemi mogu uključivati srčane udare ili plućnu fibrozu, a fizikalna terapija vam može pomoći da povećate snagu u ključnim mišićima i poboljšate izdržljivost. Dugoročno gledano, kardiopulmonalna fizikalna terapija je osmišljena da vam pomogne da i dalje živite funkcionalno bez obzira na problem vitalnih organa.