Sve prednosti bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice služe kako bi se zubi nadogradili, ojačali ili popravili estetski izgled. Do sada su u praksi često bile korišćene metalne krunice, kako zbog pristupačnosti materijala, tako i zbog cene. Danas se sve više koriste bezmetalne krunice, jer postaju pristupačnije za svačiji džep, a posebno kada znamo da daju lepši estetski efekat.

Ovakvim krunicama nije lako naći manu, osim njene cene, koja kao što smo već naveli postaje vremenom pristupačnija. One se od metalnih ne razlikuju previše jer im je cilj otprilike isti, jedino se njihov sastav razlikuje. Više o prednostima ugradnje bezmetalnih krunica možete pročitati na zvaničnom sajtu sajtu ordinacije Vuković.

Glavni sastojak učiniće vaše zube savršenim

Bezmetalne krunice imaju svoj glavni sastojak a to je cirkonijum. Ovaj sastojak je visokokvalitetan, ima prirodnu belu boju, koja vremenom ne tamni. Veoma je održiv i čvrst, što garantuje njegov kvalitet. To takođe garantuje da vaša ugrađena krunica neće tako lako ispasti, kao što je to možda slučaj sa metalnim krunucama. Kada je estetika u pitanju, cirkonijum zauzima mesto broj jedan, zbog njegove prirodne bele boje koja će sigurno trajati godinama.

Isto  tako ono što odlikuje bezmetalne krunice jeste njihova proizvodnja. Dok se metalne krunice prave ručno, bezmetalne krunice se izrađuju specijalnom tehnologijom, pa je tako njihova preciznost već izrađena. Stoga će krunica, čim sednete u zubarsku stolicu, moći da bude lako ugrađena i savršeno uklopljena u vašim ustima.

Više prednosti nego mana

Posebna stvar koja krasi bezmetalne krunice jeste njihova dugotrajnost. Ovakve krunice traju godinama, dok neke daju garanciju i na jednu čitavu deceniju. Što znači da za manje od deset godina nećete imati nikakav problem sa krunicama, ali isto tako ni sa vašim novčanikom. Pojedini iz svog iskustva tvrde da bezmetalne krunice traju i mnogo duže nego što je to u garancije naznačeno, pa tako neki svoje krunice čuvaju i oko 40 godina.

Ono što pojedini pacijtenti takođe tvrde iz svog iskustva, jeste da se kod onih koji su metalne krunice ugradili postoji promena u boji, dok kod onih koji imaju bezmetalne krunice boja je sasvim identična kao kada je ugrađena. Isto tako, osobe koje stave metalne krunice tvrde da im je trebalo oko godinu dana da se na njih i priviknu, dok je sa bezmetalnim krunicama taj proces mnogo kraći.

Ono što doktori tvrde jeste da su bezmetalne krunice potpuno bezbedne za ugradnju, bez ikakvih štetnih sastojaka, te je skoro nemoguće da izazovu bilo kakvu negativnu reakciju kod ljudi koji se za njih odluče. U svakom slučaju, pre ugradnje potrebno je posavetovati se sa stomatologom kako bi on sa sigurnošću utvrdio koje su krunice najbolje za vas i da li će one izazvati reakciju.

Na kraju, mnogi pacijetni se odluče da metalne krunice ugrade na pojedine zube, dok na druge ugrađuju bezmetalne, kako zbog cene tako i estetskog izgleda. U tom slučaju, takvi pacijetni su najbolji uzorak za ispitivanje metalnih i bezmetalnih krunica.

Sačuvajte vaše zube

Još jedna prednost ugradnje bezmetalnih krunica jeste količina brušenog zuba. Tokom ugradnje metalne krunice potrebno je da stomatolog skine između 1,5-2 mm vašeg zuba, dok je ta brojka znatno niža ukoliko se postavljaju bezmetalne krunice na oko 0,3-1mm, što je značajno velika razlika. Samim tim što je bezmetalna krunica nastala od cirkonijuma koji je material sličan staklu, teško ko će biti u prilici da prepozna razliku između krunice i pravog zuba, tako da vam osmeh neće manjkati ni u jednom trenutku.