Sumnjate da vas prisluškuju? Saznajte kako možete da otkrijete prisluškivače

Mikrofoni i kamere mogu se sakriti na raznim mestima i da služe špijuniranju. Iako nije legalno snimati i špijunirati, ako niste dovoljno informisani, uvek možete biti pod prismotrom, a da ne budete ni svesni toga. Ako imate osećaj da vas snimaju, obavite detaljnu pretragu vaše kuće i iskoristite tehnologiju koja postoji za pronalaženje skrivenih kamera i mikrofona.

Ne želimo da bilo ko od vas postane paranoičan i stalno živi u strahu da ga neko špijunira, ali ukoliko među vama već ima onih koji sumnjaju, pokušaćemo da vam pomognemo kako da proverite svoje sumnje i, nadamo se, da shvatite da su bezrazložne.

Prisluškivači i kamere u kući

Obratite pažnju na ukrase u kući koji se ne uklapaju u okolinu. Jedan od najčešćih načina sakrivanja mikrofona je sakrivanje u nešto što neće izazvati sumnju, kao što je plišani meda ili vaza s cvećem. Potražite bilo koju stvar koja se ne uklapa, ili ako su namešteni pod čudnim uglovima. Veći deo kamere će biti sakriven, ali objektiv će uglavnom biti potpuno vidljiv i otkriven da bi kamera ispunila svoju funkciju. Proverite čudne ukrase i obratite pažnju da li možda vidte neku staklenu površinu tj. objektiv. To je jasna indikacija skrivene kamere. Najefikasnije postavljanje kamere je da njen vidokrug obuhvata celu sobu. Obratite pažnju na stvari koje su postavljene u uglovima sobe i nameštene pod uglom da nadgledaju celu sobu.

Skriveni mikrofoni će najbolje vršiti svoj posao ako su postavljeni na sredini sobe. To omogućava da se prikupljaju zvučni talasi iz cele sobe. Pretražite ukrase koji se nalaze na stolu na sredini sobe da bi pronašli skrivene mikrofone.

Proverite da li možete naći kablove koji naizgled ne vode nigde. Iako su neki uređaji za prismotru opremljeni baterijama, većina njih ipak zahteva neki vid napajanja. Pogledajte da li vaši elektronski uređaji imaju neki kabl višak, i ako vode do uređaja kojima ne treba napajanje, ili ako se  jednostavno ne sećate da taj vaš uređaj ima taj kabl. Ako naiđete na neki višak kabl, trebalo bi da ga odmah isključite.

Električni uređaji kao potencijalna opasnost

Proverite vaše detektore za dim i ostalu elektroniku. Uređaji za prismotru mogu se nalaziti unutar drugih uređaja kojima treba napajanje. Skinite detektor za dim sa plafona i pogledajte ima li skriveni mikrofon ili kameru. Proverite i vaše zvučnike, lampe i ostalu elektroniku zbog znakova čačkanja. Detektori za dim su idealno mesto za skriveni mikrofon jer se uglavnom nalaze na sredini sobe i imaju sopstveno napajanje. Ako postoji skriveni mikrofon u vašim elektronskim uređajima, nećete imati problema da ih pronađete jer su često postavljeni na vidljivom mestu. Obratite pažnju na bilo šta što deluje kao da nije deo uređaja, ili bilo šta što izgleda kao kamera ili mikrofon.

Oslušnite dobro i vidite da li možete primetiti tiho zujanje ili kliktanje. Uređaji za prismotru su uglavnom napravljeni da budu što diskretniji moguće, ali neki i dalje emituju slabi zvuk kad su uključeni. Ako sumnjate da imate prisluškivač u sobi, polako se krećite kroz sobu i pokušajte da primetite bilo kakav zvuk koji inače ne bi trebalo da bude tu. Svi ti zvukovi mogu ukazati na postojanje prisluškivača u sobi.

Prisluškivači su veoma široko dostupni sada i vaša briga je možda potpuno osnovana. Iako je prisluškivanje ilegalno, svako može vrlo lako kupiti bilo koji uređaj za prismotru. Pratite uputstva iz ovog članka proverite da li ste baš vi postali žrtva.