Stomatolozi otkrivaju: koje sve prednosti imaju zubni implanti?

Postoji mnogo načina da nadomestite zub koji vam je ispao, ali se većina stomatologa slaže da su zubni implanti najbolje rešenje za ovu vrstu problema – evo i zašto.

Zubni implanti kao najbolje estetsko rešenje

Pre svega, ukoliko se radi o nedostatku prednjeg ili prednjih zuba, jasno je da zubni implanti nadomešćuju ovaj estetski problem. Gotovo isto važi i za zadnje zube, čiji se nedostatak može primetiti prilikom osmeha, i takođe biti uzrok toga da se osoba retko smeje.

Za razliku od veštačkih zuba, zubni implanti imaju tu prednost da izgledaju kao ostali zubi, te da se kao prirodni zubi i ponašaju, te neće biti primetna razlika između njih i zdravih zuba.

Zašto su oni dobri po zdravlje svakog pacijenta?

Nedostatak zuba je veliki problem za zdravlje, iako se to možda tako ne vidi na prvi pogled. Naime, nedostatak zuba izaziva žvakanje samo sa jedne strane ili opterećivanje ostalih zuba, a u svakom slučaju i veliki pritisak na viličnu kost.

Uloga vilične kosti je, takođe, podupiranje mišića lica, koje se može veoma brzo opustiti i prevremeno ostariti ukoliko dođe do ovakvog problema. Sem toga, uticaj na varenje ovakvog stomatolođkog problema je ogroman i ne sme se zanemarivati.

Upravo iz svih navedenih razloga, zubni implanti biće i odlično zdravstveno rešenje.

Pritom, kada se postavljaju zubni implanti, treba znati i to da su oni jedini koji ne zahtevaju brušenje ostalih zuba, te samim tim nema ni ove vrste uništavanja gleđi.

Od čega sve zavisi i kako izgleda intervencija?

Intervencija u toku koje se ugrađuju zubni implanti ne započinje se bez prethodno izvršenih analiza, tokom kojih treba da se utvrdi da pacijent nema nijednu hroničnu bolest. Ukoliko je to slučaj, traže se alternativni načini rešavanja ovog problema.

Na ovom mestu bi dobro bilo napomenuti i to da su zubni implanti predviđeni za sve uzraste. To znači da starosna dob ni na koji način ne utiče na samu operaciju ili pak odluku o njenom izvođenju.

Nakon što su završene analize, dogovara se sama operacija, u toku koje se ugrađuju zubni implanti pod lokalnom anestezijom, a u trajanju od deset do petnaest minuta. Kao što vidite, nema potrebe za dugim sedenjm u zubarskoj stolici, a sama intervencija je potpuno bezbolna.

Kako se zubni implanti prave od titanijuma koji se koristi u svemirskoj industriji, njihova ugradnja izgleda kao šrafljenje u viličnu kost, na mesto ispalog zuba.

Šta pošto se zubni implanti ugrade?

Nakon što se ugrade zubni implanti, potrebno je redovno posećivati svog stomatologa na unapred zakazanim kontrolama.

Nakon dva do četiri meseca, u toku kojih će organizam prihvatiti implante, vrši se nadogradnja krunice i time se ovaj proces u potpunosti završava.

U toku navedenog perioda, zubni implanti neće zahtevati nikakvu posebnu negu, izuzev striktnog pridržavanja saveta zubara koji se odnose na oralnu higijenu. To jednostavno znači da se pranje zuba i korišćenje konca ne smeju preskakati, te da se i na kontrole mora redovno ići kako bi se pratio čitav proces. Zaključak je, dakle, da se sama nega usne duplje ni na koji način ne razlikuje, te da zubni implanti zaista ne zahtevaju nikakav poseban tretman.