Kako su najnovije vesti postale dostupne u svakom trenutku?

Najnovije vesti su postale sastavni deo života savremenog čoveka. Njima nas zasipaju sa svih strana – sa televizijskih ekrana, puš notifikacija na našim telefonima… Po definiciji najnovije vesti predstavljaju informacije o događajima koji se u trenutku objavljivanja i dalje odvijaju.

Vrlo često u trenutku objavljivanja najnovije vesti, nisu poznate sve činjenice o događaju kog se tiču, zbog čega su sažete po svom sadržaju i ne odgovaraju uvek na osnovnih pet novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako.

Najnovije vesti – kratki istorijat

Dok su štampani mediji, novine pre svega, vladale medijskim nebom, nije bilo mnogo prostora za najnovije vesti. Izuzetak su predstavljali retki slučajevi kada su novine menjane u poslednjem trenutku, da bi ih tek odštampane kolporteri, a često i sami novinari, prodavali na ulicama.

„Brejking njuz“, ili na srpskom najnovije vesti, dobile su današnji oblik širenjem televizije. Jedna od prvih takvih vesti je bilo ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija u Dalasu. Taj događaj se odvijao nekoliko dana i bio je pod budnim okom svih američkih, ali i svetskih medija.

Televizija i štampane novine su odavno pale u drugi plan, a internet je postao glavni način za širenje informacija. Pored velikog broja regularnih informacija, hitne i najnovije vesti imaju poseban tretman. Propraćene su posebnom grafičkom opremom koja nam omogućava da ih odmah identifikujemo kao urgentne informacije. Takođe, trenutna tehnologija omogućava i puštanje takozvanih puš notifikacija, čime „pasivna“ aplikacija sa koje čitamo vesti može postati „aktivna“ pa zvučnim signalima i vibracijom daje na znanje korisniku da se nešto dešava.

Koliko su informacije danas brze je jasno svima. Zato je važno da stvari stavimo u kontekst i objasnimo koliko su nekada putovale vesti. 

Džanuarijus Mekgahan je bio britanski novinar tokom 19. veka, koji i danas važi za jednog od najvećih profesionalaca u istoriji novinarstva. Tokom svog rada za „Dejli njuz“, Mekgahan je 1876. godine otišao u Bugarsku pošto je načuo da su Turci počinili jezive zločine nakon Aprilske pobune. Njegova reportaža o genocidu koji su janjičari izvršili nad civilima u selu Batak su postali primer hrabrog novinarstva koje je promenilo svet. Zanimljivo je da je takva priča, koja bi danas dobila tretman najnovije vesti, tada putovala čak tri nedelje do Engleske, da bi se tek nakon tog perioda onda našla u rukama čitalaca. 

Najnovije vesti putuju brzinom svetlosti

Internet je radikalno izmenio medije. Danas samo jednim klikom informacije obilaze planetu. Društvene mreže su svojom dvojakom ulogom umnogome olakšale to brzo širenje informacije i najnovije vesti. Sa jedne strane, mediji koriste društvene mreže kako bi doprli do što većeg broja čitalaca. Sa druge strane, društvene mreže poput tvitera ili fejsbuka su izuzetno važan izvor informacija u internet eri, kada su glavno novinarsko oružje postali tastatura i miš.

Da sumiramo, internet je doprineo tome da najnovije vesti brže nego ikada dopiru do čitalaca.. Kako će tehnologija, koja se razvija geometrijskom progresijom, u budućnosti uticati na širenje vesti ostaje da vidimo.