Eksfolijacija lica: Put do savršene kože

Savršena koža postoji, ali to nije ona koža koja deluje kao papir, bez ijedne nepravilnosti, što se da videti na retuširanim fotografijama i na društvenim mrežama, već je to koža lica koja je hidrirana, ima prirodni, zdravi sjaj, nema bubuljice, crvenila, već je ujednačenog tena i bez fleka koje nastaju kao uzrok nepravilne nege i samostalnog uklanjanja mitisera. Samo takva koža jeste savršena, a da bi se do nje došlo, potrebno je i truda i vremena.

Put do savršene kože podrazumeva adekvatnu negu lica tokom svakog dana, od buđenja, pa sve do trenutka kada se pripremate za spavanje. Tu spadaju čišćenje, toniranje i hidratacija kože, svaki korak nastao naspram njenog tipa i stanja, tako da ni u jednom trenutku ne čini ništa loše za kožu. Između svega ovoga, trebalo bi da se ubaci i eksfolijacija kao dodatni, ne svakodnevni krak u negujućoj rutini.

Eksfolijacija je tu da otkloni izmurli sloj ćelija sa površine kože, otkloni nečistoće koje umivanjem i čistačima nije moguće otkloniti, te tako da obezbedi koži zdraviji sjaj, mogućnost da aktivni sastojci iz drugih kozmetičkih proizvoda dublje prodiru i bolje neguju, kao i da koža bude mekša, glatka i lepša na dodir. Šta onda eksfolijacija podrazumeva?

Eksfolijacija kroz mehaničke pilinge

Kada kažemo piling ne misli se na eksfolijaciju u njenom punom značenju, jer se ona ne mora raditi samo mehaničkim pilinzima koji u sebi sadrže čestice nekih nepravilnih oblika koji se koriste za čišćenje kože lica ili tela. Eksfolijacija se može raditi i na drugačije načine, a mehanički pilinzi se uglavnom koriste u kućnim uslovima. S njima bi trebalo da budete prilično pažljivi, jer kod suve, dehidrirane kože, kao i kod kože koja je osetljiva, mogu da nanesu više štete, nego koristi.

Mehanički pilinzi su više preporučljivi kod kože koja je deblja, kod izrazito masne kože, koja je sklona nastajanju mitisera i bubuljica, ali i to se ne savetuje često, već jednom nedeljno, tj. svega nekoliko puta mesečno.

Eksfolijacija bez mehaničkih pilinga

S druge strane, postoje hemijski pilinzi koji čine da koža odreaguje na određeni način, da se „oljušti“ izmurli sloj ćelija, da se njihovim aplikovanjem uklone dubinski sve nakupljene nečistoće, ali bez mehaničkog delovanja određenih čestica, već kroz nanošenje proizvoda koji sadrže kiseline u sebi. Ovakav tip eksfolijacija se vrši u okviru kozmetičkih salona, gde je važno da budete upućeni u to koliko su stručni kozmetičari koji rade i koja je kozmetika dostupna. Osim toga, eksfolijacija se u ovom slučaju ne radi često, kada su hemijski pilinzi u pitanju, već otprilike dva puta godišnje, u određenim periodima godine, najviše u jesen i na početku proleća.

Postoje i losioni, kao što je legendarni P50 losion, koji imaju delovanje pilinga. Njegovo korišćenje je, na primer, u okviru kozmetičkih tretmana regularno, ali se može koristiti i u kućnim uslovima, a jedino šta vam je potrebno jeste da prilagodite svom tipu i stanju kože u kojem periodu i koliko često ćete ga nanositi, pa vam nakon toga više verovatno neće trebati nijedan drugi tip eksfolijacije, budući da ćete uvek imati savršeno čistu i još bolje pripremljenu kožu za svoju svakodnevnu negu.